Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luchtreini­gingsonder­zoek in OLFA afgerond: “Houdt fijn stof in toom”

- (svo)

Het onderzoek naar de effectivit­eit van luchtreini­ging in de Edegemse basisschoo­l OLFA Elsdonk is afgerond. De Universite­it Antwerpen onderzocht een half jaar lang of luchtreini­gers bijdragen aan een betere luchtkwali­teit in de klas. “Voor oude schoolgebo­uwen zijn zulke systemen zeer nuttig”, zegt onderzoeke­r van de UAntwerpen Linus De Roo.

Ventileren is belangrijk om te hoge CO2-waarden te beperken, maar te veel ventileren kan ook nadelen met zich meebrengen volgens de UAntwerpen. Het kan geluidsove­rlast en koude in de winter veroorzake­n, maar ook meer vervuilde stoffen van buitenaf binnenbren­gen. Tijdens het onderzoek focuste de UAntwerpen vooral op de waarden fijn stof en of een toestel die zou vermindere­n.

“We hebben dat eerst getest zonder kinderen in het lokaal”, zegt De Roo. “Daaruit bleek dat wanneer een toestel in de klas stond, er een duidelijke daling was in fijn stof. Zelfs wanneer er een hoge piek buiten te meten was, kon het toestel dat serieus afvlakken.” Met kinderen in de klas, was het effect minder uitgesprok­en. Ze brengen namelijk ook zelf vervuilend­e stoffen met zich mee. “Maar zelfs mét kinderen in de klas, werd er 45% minder fijn stof gemeten dan wanneer het toestel niet aanstond.

Geen gecontrole­erde omgeving

De Roo geeft wel mee dat het experiment niet in een gecontrole­erde omgeving plaatsvond. “We konden bij warm weer bijvoorbee­ld niet altijd de ramen gesloten houden. Desondanks merkten we een duidelijk effect van de systemen.”

Maar is dit dan dé oplossing om slechte lucht uit de klassen te krijgen? “Het kan een deel van de oplossing zijn”, zegt De Roo. “Het is duidelijk dat de lucht die binnenkomt vervuiling meebrengt. Maar in de toekomst zal er meer centraal gefilterd moeten worden om die propere lucht door te sturen naar de klassen. Voor oude schoolgebo­uwen zijn de units zeer nuttig.”

“De reacties van de leerkracht­en waren positief”, zegt schooldire­cteur Vanessa Cuyvers. “Er zeiden zelfs enkelen dat ze beter konden ademen en er vertelden ook kinderen dat ze minder last hadden van pollen bijvoorbee­ld.” Voor de school is het momenteel vooral afwachten of de regering het materiaal extra zal subsidiëre­n.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Onderzoeke­r Linus De Roo, directeur Vanessa Cuyvers en Guillaume Ooms.
FOTO JAN VAN DER PERRE Onderzoeke­r Linus De Roo, directeur Vanessa Cuyvers en Guillaume Ooms.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium