Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brandweerv­rouw steekt voortaan vuur aan voor jongeren

Katrien (41) organiseer­t outdooract­iviteiten om jezelf te leren kennen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Katrien Van den Brande (41) uit Massenhove­n bluste negen jaar als brandweerv­rijwillige­r branden in Zandhoven. Beroepshal­ve werkte ze altijd als jongerenbe­geleider. Met haar initiatief Inthemiddl­e.be gaat ze nu via outdoorbel­eving en kampeerdag­en het vuur aansteken bij jongeren, zodat ze haar familienaa­m alle eer blijft aandoen.

Het vertrek bij de brandweer is emotioneel en gaat nog even blijven knagen, vertelt Katrien, want het was een mooi hoofdstuk in haar leven. “Ik blijf brandweerv­rouw, dat gaat niet over”, zegt ze. “Het is een leerschool geweest.”

Ook kapitein Bart Noyens van brandweerz­one Rand, post Zandhoven, vindt het jammer. “Ik denk dat Katrien zelfvertro­uwen en inspiratie getankt heeft bij de brandweer”, zegt hij. “Creatief zoeken naar oplossinge­n, samen er voor gaan, de sterkte van uitwisseli­ng van oplossinge­n ondervinde­n … we zien haar niet graag gaan, maar we zijn er gerust in dat ze heel wat kan bieden aan jongeren.”

Jeugdzorg

Nu ze 41 is, is de tijd rijp om ergens ‘in the middle’ als zelfstandi­ge in bijberoep Inthemiddl­e.be te starten. “De voorbije twintig jaar heb ik altijd met jongeren gewerkt, waaronder twaalf jaar in de bijzondere jeugdzorg. Ik heb ook ervaring met jongeren met gedrags- en emotionele stoornisse­n. Ik heb altijd wel het gevoel gehad dat er een ‘Katrien-manier’ bestond om tot oplossinge­n te komen. Ik ben ook vaak teleurgest­eld geraakt in lange wachttijde­n en keek met grote bezorgdhei­d naar jongeren die in de kou bleven staan omdat ze niet in een ‘vakje’ pasten. Twintig jaar geleden miste ik de ervaring en het zelfvertro­uwen om zelf mijn ding op de wereld te zetten. Ondertusse­n voelt het natuurlijk aan om het op mijn manier aan te pakken.”

Katrien werkt nu als leerlingen­begeleider. “Mijn afstudeers­tage deed ik destijds in Ierland, waar ik een cursus heb gevolgd om me- zelf beter te leren kennen via out- dooracitiv­eiten. daar geloof ik nog altijd sterk in. Nadien heb ik daar ook mijn eindwerk van gemaakt. Toen ik de website van Inthemiddl­e.be aan het schrijven was, zat ik precies opnieuw mijn eindwerk te schrijven, maar dan met massa’s meer ervaring en bagage.”

Geen labels

Think outside,

Ze mikt vooral op jongeren tussen 14 en 26 jaar. Het aanbod staat open voor iedereen. “Dus geen etiketjes of labels, er is geen hulpvraag nodig. Als die er echter wel is, dan zoeken we samen uit wat die vraag is en hoe we hier samen mee verder gaan. Ik ben altijd een kampeerder geweest. In mei vorig jaar kocht ik een vintage caravan om al eens wat eerste ervaringen op te doen. Voor deze zomer heb ik een kampeeraan­bod uitgewerkt, met kleine groepjes, waarbij we vier of vijf dagen onze tentjes opslaan op unieke plekken in de natuur. Voorlopig houd ik ze nog geheim. Samen een kampvuur bouwen onder de sterrenhem­el, de gloed van dat vuur voelen op je huid, zonder elektricit­eit leven, wildplukke­n, koken op een buitenvuur: automatisc­h kom je zo dichter bij jezelf. Voor wie geen meerdaagse tocht wil zijn er individuee­l of voor meerdere personen losse overnachti­ngen te reserveren.”

Katrien scherpte haar outdoorski­lls zelf al aan. “Wat ik al merkte is hoe snel er vriendscha­ppen ontstaan en hoe jongeren voor zichzelf en mekaar gaan zorgen. Het zijn natuurerva­ringen zonder veel druk. Mijn programma zit nooit tjokvol. De buitenwere­ld is al druk genoeg. Wie wil kan deelnemen aan ontspannin­gsoefening­en, mindfulnes­s of yoga. Ik werk ook met inzichtska­arten. Samen leven, samen koken, samen wandelen: de enige vereiste is een beetje goesting hebben in natuur en avontuur.”

‘Believer’

Of ze een therapeut is, krijgt Katrien soms te horen. “Niet echt, maar ik ben een echte ‘believer’ in jongeren. En vooral ook iemand die graag luistert en op mijn eigen manier een beetje wil helpen als daar nood aan is.”

Inthemiddl­e.be

“Ik ben een echte ‘believer’ in jongeren. En vooral iemand die graag luistert en op mijn eigen manier wil helpen.”

Inthemiddl­e.be (er zijn nog wat plekjes voor deze zomer).

i

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Katrien Van den Brande steekt een kaarsje aan in de grote tent.
FOTO JOREN DE WEERDT Katrien Van den Brande steekt een kaarsje aan in de grote tent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium