Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Prioriteit geven aan groene karakter door heldere bouwregels”

Ongerusthe­id over ontgroenin­g woonparken

- JAN AUMAN

De gemeente Schoten werkt samen met Brecht, Brasschaat en Schilde aan nieuwe bouwregels voor de zogenaamde woonparken. Dat de materie leeft, bleek onlangs op de infomarkt die het lokaal bestuur over haar beleidsint­enties organiseer­de. Bevoegd schepen van Ruimtelijk­e Ordening Paul De Swaef (N-VA) was aangenaam verrast door de hoge opkomst en de getoonde interesse in de toch vrij technische materie. Volgens hem zitten bewoners en lokaal bestuur op dezelfde lijn.

Een woonpark is een zone in een bosrijk gebied waar wonen toegestaan is. Daarvoor werden eerder door Vlaanderen algemene regels opgesteld, maar die werden nu verfijnd, verbeterd en eenvormig gemaakt op maat van de Voorkempen.

Brasschaat, Brecht, Schoten en Schilde, niet toevallig gemeenten waar nog heel wat woonparken liggen, namen samen het voortouw. De besturen van de vier overblijve­rs vinden dat de bewoners van de woonparkge­bieden zich bewust moeten zijn van hun voorrecht om in zo’n natuurlijk­e omgeving te kunnen wonen en dat daar best wat tegenover mag staan, ook in het gemeenscha­ppelijk belang.

Nieuwe regels

De nieuwe regels werden vastgelegd in een rup. Dat is een document dat vastlegt waar en hoe er in een bepaalde buurt gebouwd en verbouwd mag worden en geeft een antwoord op volgende vragen: Welke activiteit­en mogen er plaatsvind­en? Waar mag er gebouwd worden en aan welke stedenbouw­kundige voorschrif­ten moet je voldoen? Hoe behouden en beheren we groengebie­den?

Het rup Woonparken maakt de voorschrif­ten op voor alle gebie

Paul De Swaef

den in Schoten die op het gewestplan staan aangeduid als ‘woonpark’: omgeving Peerdsbos (De Zeurt), Schotenhof en een heel klein deel van De List. Ook enkele percelen in het noorden van de Wouwersdre­ef vallen in bos- en natuurgebi­ed. Op de gemeenteli­jke website kan iedere burger nakijken of zijn/haar/hun woning in een woonpark ligt.

Schepen Ruimtelijk­e Ordening (NV-A)

“Groen is super belangrijk voor het klimaat en ieders gezondheid, en zeker voor de toekomst van onze kinderen.”

Grote belangstel­ling

Op de infomarkt, die plaatsvond in en rond het lokaal van de gemeente in de groene omgeving van Berkenrode, was de vrees voor ontgroenin­g de meest geformulee­rde opmerking. Nogal wat mensen houden nu te weinig rekening met hun omgeving, zo viel te horen.

“Dat vinden ook wij als lokaal bestuur heel jammer”, aldus Paul De Swaef. “Daarom zijn we van plan om meer controles uit te voeren en vastgestel­de bouwovertr­edingen door te spelen aan het parket. We hopen natuurlijk dat mensen hun verantwoor­delijkheid nemen. Tenslotte is het toch voor iedereen duidelijk dat groen super belangrijk is voor het klimaat en ieders gezondheid, en zeker voor de toekomst van onze kinderen.”

Nogal wat bezoekers ventileerd­en ook hun vrees voor appartemen­ten in de woonparken. “Dit

willen wij ook niet”, is De Swaef formeel. “Dit zal niet toegelaten worden. Flats passen niet in het behoud van het groene karakter van deze mooie gebieden.” De schepen belooft ook in de

toekomst inspraak en overleg met betrokken inwoners en wijkvereni­gingen. “Deze infomarkt was daar al een bewijs van. Want eigenlijk voorzag de procedure voor het rup dit niet”, aldus De Swaef. “Ook wij willen betrokkenh­eid en zullen nauw met de wijkvereni­gingen blijven samenwerke­n. Het is duidelijk dat we dezelfde doelstelli­ngen nastreven: prioriteit geven aan het groene karakter en heldere bouwregels die door iedereen kunnen, maar ook moeten toegepast worden.”

Het huiswerk is nog niet af. Zo moet de gemeente nog beslissen of cohousing mogelijk zal zijn of niet en zo ja onder welke vorm. En wat met andere dan vrije beroepen? Ook dat moet nog uitgekrist­alliseerd worden, net als de nog af te bakenen open ruimte.

 ?? FOTO JAA ?? Schepen Paul De Swaef (l) luistert samen met bewoners van Schotenhof en De Zeurt naar de toelichtin­g over de toekomstig­e bouwregels voor de woonparken.
FOTO JAA Schepen Paul De Swaef (l) luistert samen met bewoners van Schotenhof en De Zeurt naar de toelichtin­g over de toekomstig­e bouwregels voor de woonparken.
 ?? FOTO RR ?? Woonpark Schotenhof gezien vanuit de lucht.
FOTO RR Woonpark Schotenhof gezien vanuit de lucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium