Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlonderpad beschermt 150 jaar oude zomereik

-

Een vlonderpad rond de Cassenboom, een bank, een picknickta­fel en een infobord zorgen ervoor dat het kleine parkje op de hoek van de Cassenboom­laan en het Heuvelspad geherwaard­eerd wordt en dat de Cassenboom als beschermd natuurmonu­ment alle aandacht krijgt.

meer mensen de kans te geven om deze stoere eik te bewonderen, legden de gemeente en het Regionaal Landschap De Voorkempen een vlonderpad aan rond de oudste eik in de heidegemee­nte. “De houten constructi­e is 125 meter lang en anderhalve tot vier meter breed. Dit project omvat niet alleen natuur, maar ook landschap en beleving”, zegt Ines Van Limbergen van het Regionaal Landschap De Voorkempen.

Beschermd

Burgemeest­er Lukas Jacobs: “De eerste 25 meter rond de boom zijn beschermd. Zo vermijden we dat stappende bezoekers de grond verdichten of wortels beschadige­n. Daarom werken we met een vlonderpad dat volledig rond de boom loopt, zodat je hem vanuit verschille­nde plaatsen kan bewonderen. De vergroeide struiOm ken belemmerde­n vroeger grotendeel­s het zicht op de boom die nu veel beter tot zijn recht komt.”

Over de Cassenboom is weinig archief te vinden. Naar schatting is hij nu ongeveer 150 jaar oud. Nog jong voor een zomereik, want die kan tot 500 jaar oud worden. Een van de weinige artikels is van wijlen Jan Caluwaerts. Dat artikel leert ons dat de eik eind 18de eeuw waarschijn­lijk is uitgezaaid achteraan op het erf van landbouwer Huybrecht Cas aan de Kapellenst­eenweg. Wanneer hij gaat renteniere­n bouwt

Cas op zijn domein villa Vogelenzan­g. Na diens overlijden komt alles in handen van zijn neef Cornelius Cas. De Antwerpse geldwissel­aar verhuist naar Kalmthout en wordt er na de Belgische onafhankel­ijkheid burgemeest­er.

Op uitnodigin­g van Cas bezocht koning Leopold I Kalmthout en onder de Cassenboom hebben de twee een tijd gepraat.

Villa Vogelenzan­g krijgt op het einde van de 19de eeuw een nieuwe bewoner. De internatio­naal gerenommee­rde architect Henry Van de Velde. Tijdens zijn verblijf dwaalt hij geregeld af naar de Cassenboom. In de schaduw van de eik zit hij dan samen met auteurs zoals August Vermeylen. Het gezelschap bespreekt er het ontstaan van het tijdschrif­t

Nu En Straks.

Van

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Lukas Jacobs, Ines Van Limbergen, Jan Oerlemans, Marc Konings en Kris Dictus op het vlonderpad.
FOTO KOEN FASSEUR Lukas Jacobs, Ines Van Limbergen, Jan Oerlemans, Marc Konings en Kris Dictus op het vlonderpad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium