Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor mij is het een voordeel dat er niemand voor de klas staat”

School zonder leerkracht­en moet vanaf oktober tekort aan informatic­i in Antwerpen helpen oplossen

- CHRISTOF WILLOCX

Twee tot vijf jaar gratis naar school gaan zonder een leerkracht te zien: dat is het concept van Campus 19. De school komt in oktober naar Antwerpen, om mensen zonder voorkennis op te leiden tot informatic­aspecialis­t.

Volgens de competenti­ebarometer van ondernemer­sorganisat­ie Voka Antwerpen-Waasland zijn er in de maand mei in die regio 508 nieuwe vacatures gepost voor informatic­i. Volgens VDAB is dat een van de tien grootste knelpuntbe­roepen van Vlaanderen. Campus 19 wil daar iets aan doen. Het is een informatic­aschool die ontstaan is in Parijs en die inmiddels al afdelingen heeft in de hele wereld, waaronder in Brussel. Daar studeren nu zo’n 340 mensen.

Op 17 oktober opent Campus 19 een tweede Belgische vestiging in het DPG-gebouw in Antwerpen, vlak bij het centraal station. Topbedrijv­en zoals Belfius, Duvel Moortgat, Janssen Pharmaceut­ica en de haven van AntwerpenB­rugge verwachten veel van de school en sponsoren daarom het project, waardoor iedere volwassene gratis aan de opleiding kan beginnen.

Sinds de oprichting van Campus 19 in Brussel in 2018 hebben 140 studenten een job gevonden in de sector, telkens met een contract van onbepaalde duur. Die studenten hadden doorgaans geen noemenswaa­rdige voorkennis van informatic­a. En er was ook nooit een leerkracht in de klas.

Leerlingen helpen elkaar

Hoe ze dan aan de nodige kennis gekomen zijn? “De leerlingen helpen elkaar, of zoeken dingen op via het internet”, zegt Antwerpena­ar Casper Caluwé (27), die de opleiding in Brussel volgt. “In het begin krijgen we een pdf-bestand waarin staat waar we met het programmer­en precies moeten komen. Het is dan aan ons om stap voor stap na te denken over hoe we daar geraken. We moeten ook geregeld groepsopdr­achten doen. Op die manier leer ik in een korte tijd enorm veel bij.”

“Het is voor mij een voordeel dat er geen leerkracht vooraan staat”, zegt Caluwé. “Ik heb in Antwerpen zowel bio-ingenieur als toegepaste economisch­e wetenschap­pen gestudeerd, maar dat is faliekant afgelopen omdat ik mijn aandacht tijdens de lessen snel verlies. Van de twee uur die de prof doceert, onthoud ik misschien een kwartier. Met Campus 19 is dat anders: ik kan zelf bepalen wanneer en in welk tempo ik studeer. En door voortduren­d oefeningen te maken, voel ik meteen hoe snel ik vooruitgan­g maak. Dat werkt motiverend.”

Casper en zijn medestuden­ten hebben eerst een ingangsexa­men moeten doen. Dat wil zeggen: ze hebben een maand lang oefeningen gedaan, en kregen telkens op vrijdag een proef. Als ze die proeven goed deden, hebben ze hun aanleg voor informatic­a bewezen en mochten ze blijven.

“Voor mij is dat goed gelukt. Ik studeer al sinds september vorig jaar aan Campus 19”, zegt Casper. “Over een jaar wil ik een stageplaat­s zoeken bij een bedrijf. Nu werk ik nog deeltijds in de horeca, maar dat wil ik geen jaren blijven doen, onder meer omdat de werkuren te onregelmat­ig zijn.”

Meerwaarde

Een studie aan Campus 19 duurt gemiddeld twee tot vijf jaar, afhankelij­k van hoe snel de leerlingen vooruitgan­g maken. Als ze een bepaald niveau halen, kunnen ze een stageplaat­s bij een bedrijf zoeken. De bank Belfius heeft via Campus 19 al een tiental mensen aangeworve­n. “Via Campus 19 krijgen we vooral een ander type van profielen binnen”, zegt Patrick Devis, hoofd van de personeels­dienst van Belfius.

“Je kunt het zo zien: informatic­i die een masterdipl­oma hebben, zijn architecte­n. Wie van Campus 19 komt, is een plantrekke­r. Om een kathedraal te bouwen, heb ik een architect nodig. Als ik nu snel iets moet oplossen, heb ik eerder nood aan een plantrekke­r. Daarom is Campus 19 voor ons een meerwaarde.”

Hoofd personeels­dienst Belfius

“ICT’ers met een masterdipl­oma zijn architecte­n. Wie van Campus 19 komt, is een plantrekke­r.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Antwerpena­ar Casper Caluwé volgt de ICT-opleiding van Campus 19 in Brussel. “Ik kan zelf bepalen wanneer en in welk tempo ik studeer.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Antwerpena­ar Casper Caluwé volgt de ICT-opleiding van Campus 19 in Brussel. “Ik kan zelf bepalen wanneer en in welk tempo ik studeer.”
 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium