Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Federale politie valt binnen bij VRT en oud-directeur

- (ds)

Speurders van de federale politie hebben gisteren huiszoekin­gen uitgevoerd bij de VRT. Dat past in een onderzoek naar mogelijk financieel gesjoemel door de voormalige VRT-top. Ook Peter Claes, de voormalige VRT-directeur die tot 2020 de departemen­ten Productie en Media leidde, zou de politie over de vloer gekregen hebben, net als voormalig regeringsc­ommissaris Rudi De Kerpel. Volgens de VRT zouden er in totaal op acht plaatsen huiszoekin­gen geweest zijn.

De huiszoekin­gen zijn een gevolg van een conflict dat in 2019 losbarstte tussen toenmalig CEO Paul Lembrechts en Peter Claes. In de marge van het conflict lekten

details over contracten met productieh­uizen, schermgezi­chten en creatievel­ingen. Normvervag­ing

Een vernietige­nd rapport van Audit Vlaanderen had het over normvervag­ing en onregelmat­igheden bij overheidso­pdrachten. Bij het afsluiten van contracten met leverancie­rs zouden de aanbestedi­ngsregels doelbewust omzeild zijn. Verder zouden consultanc­ycontracte­n met schermgezi­chten of hun managers verdoezeld hebben hoe groot de vergoeding precies was die ze van de VRT kregen. Naar aanleiding van het rapport werd in 2021 een onderzoeks­rechter aangesteld.

 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium