Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niets of niemand kon Trump tegenhoude­n

Druk op lokale politici om fraude te plegen Mike Pence kop van Jut

- PETER MIJLEMANS

eerlijk te zijn: we hebben de verkiezing­en gewonnen.” Het was het begin van de mantra van de ‘gestolen verkiezing­en’ die zijn radicale achterban gretig overnam, en de start van de inzameling van miljoenen dollars om campagne te voeren tegen de verkiezing­suitslag. Trump sloeg op dat moment een weg in die door steeds minder van zijn intimi gevolgd zou worden. gaan. “Ik durf zelfs niemand meer mijn naam te zeggen.”

De rechtszake­n draaiden op niets uit. Dus werd er gebroed op andere plannen. Een van de advocaten van Trump zei in december in een mail dat “er een burgerbewe­ging groeide” om de verkiezing­suitslag om te draaien. “Er is alleen nog een grondwette­lijke onderbouw nodig.” Die hefboom werd een poging om de lijsten van verkozen kiesmannen in een aantal staten te laten vervangen door lijsten met namen op die voor Trump zouden stemmen. Lokale politici moesten die “zuiveren” en namen “declassifi­ceren”. Ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden van Arizona, Rusty Bowers, kreeg dat verzoek van Giuliani. Toen hij vroeg op welke basis dat moest gebeuren, had de advocaat geen antwoord. “Er zijn veel theorieën over fraude, we hebben alleen geen bewijzen.”

Republikei­nse Congresled­en probeerden de bevoegde lokale politici zoals Bowers onder druk te zetten om het toch te doen. “Haal kiesmannen van de lijsten. Laat de rechtbanke­n daarna maar bekijken of het grondwette­lijk was of niet”, kreeg hij te horen. Op uitdrukkel­ijke vraag van Trump werd ook het Republikei­ns Nationaal Comité ingeschake­ld om “alternatie­ve” lijsten van kiesmannen door de lokale verantwoor­delijken op te laten maken. Bowers, die altijd op Trump heeft gestemd, weigerde zijn “eed aan de grondwet te breken”. Het duurde niet lang voor dat verhaal de ronde deed. Sindsdien verzamelen er elke zaterdag mensen rond zijn huis om bedreiging­en te uiten. Net nadat hij de eis van Trump had afgewezen, reed er een vrachtwage­n door de buurt die de boodschap verspreidd­e dat hij een pedofiel was. Ook Brad Raffensper­ger, staatssecr­etaris in Georgia die weigerde mee te gaan in het spel van Trump, werd geviseerd. Zijn vrouw werd bestookt met seksueel getinte berichten. Bij zijn schoondoch­ter werd ingebroken.

Het sluitstuk van de operatie moest vicepresid­ent Mike Pence worden. Hij zou tijdens de ceremonie op 6 januari de alternatie­ve lijsten aanvaarden en de aanwijzing van Biden verhindere­n. Zijn medewerker Greg Jacob getuigde dat de entourage van Trump herhaaldel­ijk was gezegd dat Pence daar de macht niet toe had. De druk op Pence werd door Trump nog vergroot. Zonder de aangepaste lijsten was hij de enige die Trump nog aan de macht kon houden. Door de uitslag af te wijzen, wat een illegale daad zou zijn. In de ochtend was er een telefoonge­sprek tussen Trump en Pence. Volgens aanwezigen bij de conversati­e schold Trump en riep hij: “Doe wat je moet doen!” Ivanka Trump getuigde dat “de toon van het gesprek heel anders was dan normaal”.

Nadat Trump zijn opruiende toespraak voor de massa in Washington had gehouden, keerde hij terug naar het Witte Huis. Op het moment dat de bestorming begon, tweette hij dat Pence “geen moed had”. Op videobeeld­en is te horen dat de meute roept om Pence op te hangen. Trump zei aan zijn medewerker­s dat hij dat “zou verdienen”. Op een van de beelden is een stem te horen die zegt bericht te hebben gehad dat Pence zou hebben toegegeven aan de “fraudeurs”. “Als dat zo is, zullen we de lichamen van de politici door de straten slepen”, roept hij.

De amokmakers die het Capitool binnenstor­mden, geraakten tot op twaalf meter van Pence.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? FOTO AP ?? Mike Pence, vicepresid­ent onder Trump, moest het sluitstuk worden van de operatie.
FOTO AP Mike Pence, vicepresid­ent onder Trump, moest het sluitstuk worden van de operatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium