Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rob de Nijs neemt afscheid van publiek

-

Het zit erop voor Rob de Nijs (79). In Amsterdam nam de zanger, die aan parkinson lijdt, afscheid van zijn publiek. Het werd een mooi saluut met 14.000 fans. Maar het geforceerd­e pensioen voelt onwennig. “Na al die jaren is dit het laatste wat ik doe. Dat is een raar idee.”

Ja, hij wilde graag nog voortdoen. Niets liever dan dat. Maar Rob de Nijs weet dat je moet luisteren als het lijf spreekt. Een les die hij vorig jaar op de harde manier leerde. Nadat in 2019 de ziekte van Parkinson werd vastgestel­d, koos de zanger noodgedwon­gen om een punt te zetten achter zijn carrière. Voor het eerst – en het laatst – trad hij op in het Sportpalei­s, als afscheid van Vlaanderen. Maar 12.000 fans zagen hem vooral afzien.

De Nijs excuseerde zich, met tranen in de ogen. Bedankte het publiek om hem erdoor te slepen. Maar vooral besefte hij dat de streep onherroepe­lijk in zicht was. Die lag in zijn geboortest­ad Amsterdam. Ergens in april zou hij een finaal concert spelen. Een coronabesm­etting, daags voor de show, stak stokken in de wielen. De Nijs viel thuis bewusteloo­s en moest met lage bloeddruk naar het ziekenhuis.

Een nieuwe datum prikken, bleek een titanenklu­s. Maar gisteren was het zover. Een lege zaal hoefde De Nijs niet te vrezen. In december vlogen alle tickets in luttele uren de deur uit.

Met vaste band

Voor zijn Sportpalei­s-show trok Rob de Nijs zes weken naar een revalidati­ecentrum, om aan zijn conditie te werken. Hetzelfde deed hij in de aanloop naar de Ziggo Dome, de grootste muziektemp­el van Nederland. De zanger nam dinsdag al een kijkje, met echtgenote Henriëtte, en bleef zo dicht mogelijk in de buurt van de arena slapen. Gisteren restte hem enkel nog een soundcheck, en kon De Nijs ’s middags rusten.

“Ik ben er klaar voor”, vertelde De Nijs aan de pers. “Ik ben blij dat de show doorgaat, en kijk ernaar uit om nog één keer met mijn band te spelen.” Die vaste begeleidin­gsgroep was er bijna zijn hele loopbaan bij, ook de afgelopen weken op repetitie. “Ik heb me ook voorbereid met mijn medisch team, en heb goed geslapen. Het wordt een mooie avond. Al is het een raar idee. Na al die jaren is dit echt het laatste wat ik doe.”

In het publiek zaten behalve Henriëtte ook De Nijs’ drie zonen en zijn ex-vrouw Belinda, die veel van zijn teksten schreef. Op het podium werd hij opnieuw bijgestaan door collega’s als zanger Waylon en BLØF-frontman Paskal Jakobsen. In het Sportpalei­s waren dat onder anderen Paul Michiels, Belle Perez en Günther Neefs.

“Me blijven laten verrassen”

Voor het laatst klonken klassieker­s als

Malle Babbe, Het werd Zomer, Zondag, Zuster Ursula Banger Hart,

en naast nummers uit De Nijs’ afscheidsp­laat

Na meer dan zestig jaar kan hij terugblikk­en op bijna zevenhonde­rd opnames. Voor wie er niet bij was, wordt de hele show eind december uitgezonde­n, wanneer De Nijs 80 wordt.

Over wat er volgt, sprak De Nijs zich al uit. Hij blijft sporten, om zo fit mogelijk zijn ziekte te dragen. En hij gaat tijd spenderen met zijn jongste zoon, de 10-jarige Julius. “Ik hoop dat er nog dingen gebeuren die me verrassen en blij maken. Of ik het applaus ga missen? Naarmate ik ouder word, heb ik daar minder behoefte aan. Het is ook heerlijk om niks te doen. Gewoon opstaan, en uitkijken naar mijn eerste kopje koffie.”

geweest.

’t

Is mooi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium