Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Russische ‘mockumenta­ry’ als uithangbor­d van videokunst uit nineties

Tentoonste­lling ‘Lenin was een paddenstoe­l’ in M HKA een paddenstoe­l Lenin was

- FRANK HEIRMAN

Onder de geestige titel

blikt het M HKA terug op de vernieuwen­de filmen videokunst van de jaren negentig. Het museum werd daarvoor opgedeeld in achttien filmzalen waarin je telkens op een fysiek andere manier naar bewegende beelden kijkt.

Vandaag filmt iedereen met de smartphone, maar veertig jaar geleden vergde filmen dure en logge apparatuur. Toen in de jaren negentig soepelere digitale camera’s en goedkope montagesof­tware ter beschikkin­g kwamen, maakten nieuwsgier­ige artiesten dankbaar gebruik van het nieuwe medium. Voor velen was het een manier om commentaar te geven op de maatschapp­ij en de kunstwerel­d. Anderen ontdekten een medium voor vormexperi­menten. In het M HKA krijg je een selectie uit die twee richtingen, zowel zwaarwicht­ige documentai­res als kunst met de snelheid van een videoclip.

De toeschouwe­r kan vrij zijn eigen programma samenstell­en, want er is geen parcours.

Labyrint

Wel is er een labyrint van achttien projectiez­alen, waarin ook de kijkomstan­digheden variëren. Het hypnotisch­e van Pipilotti Rist wordt op een gigantisch­e dubbele muur geprojecte­erd, zodat de bezoeker helemaal ondergedom­peld wordt in een surrealist­ische onderwater­wereld. Voor

staat er een piepkleine monitor op een zuil, waarop de kijker als voyeur ziet hoe Shilpa Gupta uit ergernis aan haar vingers knabbelt. De troebele

van Häntzel & Gretzel, op muziek van Dead Man Ray, bekijk je liggend op de grond, omringd door drie tv-toestellen.

Bij de selectie zitten drie bekende artiesten uit eigen land. Het veelgeprez­en van Johan Grimonprez behandelt het thema van terrorisme en bleek in 1997, met het oog op de aanslagen van 2001, behoorlijk visio

Grossmut begatte

Eating a part of yourself

Dial

Hamletmach­ine

History nair. David Claerbout brengt in

een oude postkaart tot leven. Het is een les in geduldig kijken en een hulde aan de pioniers van film en fotografie. Daartegeno­ver evoceert Anne-Mie Van Kerckhoven in een toekomstbe­eld met louter kleur en abstracte vormen.

Ruurlo, Bocurlosch­eweg, 1910

Re-Pain

Fake tv-gesprek

De naam van de expositie werd ontleend aan een videofilm van de Russische artiesten Sergey Kuryokhin en Sergey Sholokov. Ze faken een tv-vraaggespr­ek tussen een journalist en een wetenschap­per die logisch bewijst dat Lenin ten tijde van de Russische revolutie te veel hallucinog­ene paddenstoe­len at, zodat hij uiteindeli­jk zelf een paddenstoe­l werd. Dat deze ‘mockumenta­ry’ in 1991 op de Russische televisie werd vertoond, valt amper te geloven. Dertig jaar later wordt er daar minder gelachen met dergelijke absurde grappen.

iLenin was een paddenstoe­l, 21 augustus in het M HKA. www.muhka.be nog tot

 ?? FOTO M HKA ?? David Claerbout brengt een oude postkaart tot leven in een expo over de vernieuwen­de film- en videokunst van de jaren negentig.
FOTO M HKA David Claerbout brengt een oude postkaart tot leven in een expo over de vernieuwen­de film- en videokunst van de jaren negentig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium