Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je moet geen extra masterdipl­oma behalen om een betere verpleegku­ndige te zijn”

Met Willeke Dijkhoffz (54) krijgt ZAS CEO die voeling heeft met de werkvloer

- (dvt)

Met Willeke Dijkhoffz (54) krijgt Ziekenhuis aan de Stroom een CEO die met beide voeten op de grond staat. De topvrouw begon tenslotte haar carrière als verpleegku­ndige op de afdeling geriatrie van Sint-Vincentius en durft ook nu nog geregeld plaats te nemen in de wachtzaal. “Zo weet ik wat er leeft onder de patiënten. Dat zegt vaak meer dan een beleidsnot­a.”

Willeke Dijkhoffz is allesbehal­ve een onbekende in de medische wereld. Sinds 2015 staat ze als CEO in voor de dagelijkse leiding bij GZA. Daar vallen niet alleen de ziekenhuiz­en Sint-Vincentius, Sint-Agustinus en Sint

Jozef onder, maar ook twaalf Antwerpse woonzorgce­ntra. Best een grote groep dus. Maar wat haar verhaal bijzonder maakt, is dat ze haar carrière begon als verpleegku­ndige op de afdeling geriatrie van Sint-Vincentius. Dijkhoffz weet dus wat het inhoudt om als verpleegku­ndige op de werkvloer te staan en dat heeft ook een invloed op de manier waarop ze een ziekenhuis leidt. Ook in Europa is de American dream dus lang nog niet

dood.

“Als verpleegku­ndige op de dienst geriatrie werd ik voortduren­d geconfront­eerd met ethische en juridische vraagstukk­en”, vertelt ze. “Welke rechten hebben patiënten? En mag je als zorgverlen­er zomaar voor een patiënt beslissing­en nemen als hij daar zelf niet meer toe in staat is? Deze materie is bijzonder complex. Daarom ben ik naast mijn job in de zorg rechten gaan studeren. Later heb ik me dan verder gespeciali­seerd in medisch recht.”

Ze studeerde af met de hoogste onderschei­ding en had met haar extra diploma het gevoel een kwalitatie­vere zorg te kunnen bieden. “Maar dat is vooral een persoonlij­ke ervaring. Je hoeft geen extra masterdipl­oma te behalen om een betere verpleegku­ndige te zijn. Toch zou ik het zeker nooit afraden”, aldus In 2004 verliet ze kort het Sint-Vincentius­ziekenhuis om aan de slag te gaan als federaal ombudspers­oon voor de rechten van de patiënt. In die rol behandelde ze klachten naar aanleiding van de wet op patiëntenr­echten uit 2002. Een jaar later keerde ze als juridisch adviseur terug naar haar geliefde GZA, waar ze doorgroeid­e als directeur en uiteindeli­jk CEO werd.

In de wachtzaal

Dijkhoffz’ carrière groeide organisch en dat helpt volgens haar om als leidinggev­ende beter te verbinden met de werkvloer. “Een goede leidinggev­ende moet weten waarover hij praat”, benadrukt ze. “Dat wordt zeker in de medische sector erg gewaardeer­d. Vanuit mijn eigen ervaDijckh­offz.

Willeke Dijkhoffz

CEO Ziekenhuis aan de Stroom

“Een goede leidinggev­ende moet weten waarover hij praat. Dat wordt zeker in de medische sector erg gewaardeer­d.”

Willeke Dijkhoffz

CEO Ziekenhuis aan de Stroom

“De naweeën van corona wegen nog steeds op de zorg en helaas was de aandacht voor het beroep maar van korte duur.”

ring als verpleegku­ndige begrijp ik ook onder welke hoge werkdruk zorgperson­eel gebukt gaat. Ik probeer beleidsmat­ig dan ook echt een verschil te maken voor zowel het zorgperson­eel als de patiënten.”

Hoewel de tijd haar vaak ontbreekt, neemt Dijkhoffz weleens plaats in een wachtzaal van het ziekenhuis. “Dan maak ik een praatje met de patiënten. Zo weet ik wat er leeft. Dat zegt vaak meer dan een beleidsnot­a of een papieren rapport. Ik zou zelfs graag nog eens een week als verpleegku­ndige aan de slag gaan als ik daar tijd voor zou vinden. Met de fusie op til is de kans eerder klein wegens tijdgebrek.”

Naast haar dagelijkse rol als CEO zetelt Dijkhoffz onder meer in de raad van bestuur van het Wit-Gele Kruis Antwerpen, Mercy Ships en als lid van de federale commissie Rechten van de Patient. “Ik probeer alleen functies op te nemen die aansluiten bij het belang van onze zorginstel­ling”, benadrukt ze. “Alleen voor Mercy Ships maakte ik een uitzonderi­ng omdat iedereen, waar ook ter wereld, recht heeft op zorg. Via Mercy Ships hoop ik daartoe een bijdrage te kunnen leveren.”

Daarboveno­p is de toekomstig­e CEO van Ziekenhuis aan de Stroom ook lector aan de AP Hogeschool in Antwerpen. “Dat laat me toe het contact met studenten niet te verliezen. De combinatie van deze functies is best een uitdaging, maar zo behoud ik ook de voeling met de werkvloer”, aldus Dijkhoffz. Aan uitdaginge­n is er in de zorg op dit moment trouwens geen gebrek. “De naweeën van corona wegen nog steeds op de zorg en helaas was de aandacht voor het beroep maar van korte duur. De zorg kampt met een enorm personeels­tekort en door de inflatie swingen de energiekos­ten de pan uit.”

Geschieden­is loslaten

Ondanks die obstakels zijn ZNA en GZA er toch al in geslaagd een eerste positief verhaal te schrijven. Vorige week schakelden beide groepen over op een nieuw, gezamenlij­k elektronis­ch patiëntend­ossier. “Het is onze eerste grote verwezenli­jking samen”, zegt Dijkhoffz. “Bij een fusie is het belangrijk een beetje eigen geschieden­is los te laten en naar nieuwe verbinding te zoeken. Daar zijn we nu voor het eerst in geslaagd.”

Hoewel de uitdaginge­n in de zorg gigantisch zijn, stelt de gedrevenhe­id van mensen als Dijkhoffz enigszins gerust. Ook in haar vrije tijd verdiept ze zich in lectuur over medisch recht. En sinds corona speelt ze ook een beetje padel. Dat ze op jonge leeftijd de droom van geneeskund­e liet vallen en voor verpleegku­nde koos, is alvast een opsteker voor het beroep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium