Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaams Belang wil geen afscheid nemen van extreem ranzige vrienden

- Patrick Van de Perre brieven@gva.be

VJournalis­t laams Belang heeft, samen met een aantal Europese gelijkgezi­nde partijen en figuren, donderdag de Antwerp Declaratio­n voorgestel­d. Het is een motie van wantrouwen tegenover de Europese Unie. Met de steun van potig, maar ook van ranzig rechts. Er is dus niets veranderd. Vlaams Belang was donderdaga­vond gastheer voor een verzamelin­g van Europese extreemrec­htse partijen en figuren. In de prachtig gerestaure­erde Handelsbeu­rs in Antwerpen nog wel. Het zal met name de tegenstand­ers van de partij van Tom Van Grieken pijn aan de ogen gedaan hebben.

Maar zoals dat in een democratie gaat, heeft Vlaams Belang evenveel recht om mensen te ontvangen in dit stukje erfgoed dan om het even wie. Dat ze op die plek met hun Antwerp Declaratio­n de Europese Unie op de korrel nemen is evenmin schokkend. Dat doet extreemrec­hts, en zij niet alleen, al langer dan vandaag.

De lijst van genodigden roept wel vraagteken­s op. Dat de Nederlands­e politicus Geert Wilders zijn opwachting maakte en dat het Franse Front National, middels een videoboods­chap, van de partij was zal niemand verbazen. Het zijn, leuk of niet, de natuurlijk­e bondgenote­n van Vlaams Belang.

Het zijn vooral een aantal andere namen op de gastenlijs­t die nogmaals bewijzen dat Vlaams Belang niet van plan is om wel zeer dubieuze figuren uit hun midden te weren. Wat partijvoor­zitter Tom Van Grieken ook mag beweren. De Tsjechisch-Japanse-Koreaanse Tomio Okamura liet zich in het verleden opmerken met een oproep om met varkens langs moskeeën te wandelen. Aan de leiband, dat dan weer wel. Dat deze man op het laatste moment zijn kat naar het congres stuurde doet er weinig toe. En dan is er de Estse politicus Martin Helme, die zich onderschei­dt door het White Powerteken te tonen aan de wereld. Gevraagd en ongevraagd. Vlaams Belang heeft nog niets geleerd uit het verleden en is evenmin van plan om haar koers bij te sturen. Waarvan akte. De mix van uiterst rechtse en flink aangebrand­e figuren, die donderdag in de Handelsbeu­rs de revue passeerden, bevestigen wat velen al wisten. Ook in 2024 zal de partij geen ernstige partner zijn om in welke regering dan ook te stappen. De uitgestoke­n hand van Tom Van Grieken naar N-VA-voorzitter Bart De Wever om samen een Vlaams front te vormen, wat dat ook mag betekenen, is niets meer dan holle retoriek. Leuk voor de achterban, maar ook niet meer dan dat.

Tenzij Tom Van Grieken oprecht gelooft dat Bart De Wever zich wil associëren met een varken aan de leiband. Die kans is klein.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium