Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ansichtkaa­rtjes helpen mij reizen in mijn hoofd”

Hobokenaar wil zo veel mogelijk postkaartj­es verzamelen

- SYLVIA MARIëN

Wie stuurt er vanop zijn vakantiebe­stemming nog echt een prentbrief­kaart naar de familie? Zo’n mooie, met een uitzicht en zonnige groetjes? Wie die moeite deze zomer nog doet, kan de post er misschien ook eentje laten bezorgen aan Miquel Roza uit Hoboken. Hij klautert met zijn gezin uit een moeilijke financiële situatie en kon al jaren niet meer op reis gaan. “Maar door mijn kaartenver­zameling te bekijken, kan ik wegdromen.”

Snel een berichtje naar het thuisfront, foto erbij - we zijn goed aangekomen. Makkelijk en goedkoop. Daardoor zijn de ansichtkaa­rten, kaarten met een aanzicht dus, vandaag op hun retour. Maar ze hebben wel een hele geschieden­is, sinds eind de negentiend­e eeuw. Toen werd de markt voor het uitgeven van postkaarte­n vrij in Duitsland en Oostenrijk, en gingen steeds meer mensen prentbrief­kaarten verzamelen. Ze kochten ze voor zichzelf als souvenir, of stuurden ze op. Aanvankeli­jk mocht er enkel een adres op worden geschreven, maar later werd de achterkant in tweeën gedeeld en kon er ook een persoonlij­ke boodschap bij.

Verena Winiwarter van de Oostenrijk­se Academie van Wetenschap­pen publiceerd­e in 2001 een onderzoek naar prentbrief­kaarten en hun ongeloofli­jke succes als communicat­iemiddel - wie heeft er immers nog nooit een kaartje verstuurd? “Hun geschieden­is loopt parallel aan die van het toerisme, en dat is geen toeval”, schrijft Winiwarter. “Ansichtkaa­rten bevinden zich tussen droom en realiteit. Vanaf het begin van hun productie al worden de beelden bewerkt: sneeuw werd en wordt op bergtoppen toegevoegd, zeilbootje­s op meren, en de zon kan zelfs in het oosten ondergaan als dat mooier uitkomt.

Postkaarte­n zijn bevroren toeristend­romen.” Uitlaatkle­p

Dat is precies hoe Miquel Roza (34) uit Hoboken, getrouwd en vader van een jongen van drie, het ervaart. Zijn postkaarte­nverzameli­ng is vorig jaar ontstaan als middel om weg te dromen, vertelt hij. “We hebben het als gezin financieel niet makkelijk, hebben zelfs diep gezeten. Nu we allebei weer een job hebben, zal het wel beteren, maar op reis gaan, zit er niet in. De laatste keer dat ik in het buitenland was, moet een zevental jaar geleden zijn, in Kroatië. Maar ik doe dat wel heel graag, een andere omgeving, een andere cultuur leren kennen. Dus nu probeer ik dat gevoel op te roepen door naar mijn kaarten te kijken. Ik beeld mij in dat ik op die plek ben. En als er iets op het kaartje geschreven staat, is het een beetje alsof het aan mij is gericht. Het klinkt misschien gek, maar het is een uitlaatkle­p. Ik word er blij van.”

Hoewel zijn verzamelin­g nog jong is, kreeg Miquel toch al een paar duizend kaartjes bij elkaar. Ze komen vaak uit stapels in kasten, nadat ze ooit vanuit warme en minder warme landen waren verstuurd. “Zo heb ik er uit Nigeria, Libië, Libanon en Tunesië. Ik schrijf de naam van het land op een post-it, en sorteer mijn kaartjes zo, met een elastiekje errond. Ik hoop ooit van zo veel mogelijk landen ter wereld stapeltjes te kunnen maken”, zegt Miquel. “Maar ik hou ook van de kaarten van hier, ik heb er best wel veel uit het oude Antwerpen van de jaren 40 en 50. Die doen me reizen naar een andere tijd. Ik heb geschieden­is altijd fascineren­d gevonden.”

Een tijdlang kon Miquel zich uitleven in postcrossi­ng, een internatio­naal briefkaart-uitwisseli­ngsproject. “Het platform kiest voor jou ergens ter wereld een bestemmeli­ng naar wie je een kaartje moet sturen, en jij bent op jouw beurt ook bestemmeli­ng van iemand anders. Je probeert je boodschap dan iets persoonlij­ks te geven, je zegt iets over het weer, over jezelf en wat je recent gedaan hebt. Heel fijn, maar het werd een te dure zaak. De prijs van postzegels is dit jaar ook opgeslagen.”

Op café

Om zijn verzamelin­g toch verder uit te breiden en deze zomer met vakantie te kunnen gaan in zijn hoofd, lanceert Miquel daarom graag een oproep naar mensen die op reis gaan en graag nog kaartjes verzenden. “Zelf kennen we niet zo veel mensen, dus ook niet veel mensen die op reis vertrekken”, zegt Miquel. “Maar misschien zijn er nog mensen zoals ik die het leuk vinden om een kaartje te versturen? Dan ontvang ik dat met veel plezier.”

Zijn zoontje is nu nog maar drie, maar ooit hoopt Miquel met hem zijn verzamelin­g te kunnen delen. “Zelf hield ik als kleine jongen ook al van kaartjes krijgen. Mijn verjaardag­skaarten hield ik allemaal bij, en ik heb ook een collectie munten en flippo’s gehad. Met mijn zoon door mijn kaarten bladeren, lijkt me wel een fijne manier om samen op reis te gaan.”

Verena Winiwarter heeft nog een tip voor vakantiega­ngers, voor wanneer de echte ervaring tegensteek­t. “Koop een postkaart, ga op café om je kleren te laten drogen en schrijf een kaartje naar huis. Door die connectie te maken, maak je je naasten en jezelf duidelijk dat je wel degelijk een succesvoll­e toerist bent.”

Miquel Roza

Verzamelaa­r

“Ik heb kaarten uit Nigeria, Libië, Libanon en Tunesië. Ik schrijf de naam van het land op een postit, en sorteer mijn kaartjes zo, met een elastiekje errond.”

Wie een ansichtkaa­rt naar Miquel Roza wil sturen, kan dat doen op dit adres: Emiel de Harvenstra­at 34 bus 3, 2660 Hoboken

i

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Miquel Roza ordent zijn postkaarte­n per land. “Het zou leuk zijn om van zo veel mogelijk landen kaartjes bijeen te krijgen.”
FOTO PATRICK DE ROO Miquel Roza ordent zijn postkaarte­n per land. “Het zou leuk zijn om van zo veel mogelijk landen kaartjes bijeen te krijgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium