Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gas is vanaf nu schaars goed”

Duitsland kondigt alarmfase af nu Rusland de gastoevoer fors heeft verminderd

- MICHAëL TEMMERMAN THIBAUT RENSON

De Duitse minister van Economie Robert Habeck kondigde gisteren – voor het eerst – de alarmfase van het nationaal noodplan voor gasbevoorr­ading af. “Bij onze overheid is de urgentie nog niet doorgedron­gen”, zegt expert Mathieu Blondeel. “En zo gaan we al slaapwande­lend een ramp tegemoet.”

40% van het Duitse gas komt uit Rusland. Immens veel, dus. En dus worden ze er enorm nerveus nu Moskou de toevoer via de Nord Stream 1-pijplijn fors verminderd heeft. “Officieel gebeurde dat vanwege technische problemen, maar natuurlijk wordt aangenomen dat het om een politiek manoeuvre gaat”, zegt Bram Claeys, energie-expert bij RAP, een internatio­nale ngo gespeciali­seerd in energiebel­eid. “De technische problemen ontstonden niet toevallig op de dag van het bezoek van de Duitse bondskanse­lier Olaf Scholz aan Oekraïne.”

Berlijn houdt er rekening mee dat de gaskraan nog verder dichtgedra­aid zal worden. “En dat net op het moment dat Duitsland – net als de andere Europese landen – met het oog op komende winter zijn gasvoorrad­en aan het aanvullen is”, zegt Claeys. “Tegen november moeten die voor 90% vol zitten, maar door de Russische move komt dat nu in gevaar.”

Rantsoener­en in herfst

Eind maart kondigde Duitsland de eerste fase van het noodplan voor gasbevoorr­ading af: de early warning. Zowel aan bedrijven als particulie­ren werd toen al gevraagd hun gasverbrui­k zo veel mogelijk te vermindere­n. “Bijvoorbee­ld door de airco – een grootverbr­uiker – wat minder hard te laten draaien”, zegt Claeys. “In deze fase bleven dwingende maatregele­n wel uit.”

Gisteren zette minister van Economie Robert Habeck het noodplan wat scherper door de alarmfase, code oranje, af te kondigen. De regering kiest er momenteel bijvoorbee­ld voor het gasverbrui­k in de elektricit­eitssector terug te dringen en meer gebruik te maken van kolencentr­ales. “Ook aan bedrijven wordt gevraagd hun verbruik te vermindere­n door hun productie te verlagen, in ruil krijgen ze een financiële compensati­e.”

Code rood is de noodgevalf­ase. Dan kan de overheid overgaan tot een rantsoener­ing van het gas en gebruikers afschakele­n: eerst de industrie, laatst de huishouden­s en de ziekenhuiz­en. “Met de huidige maatregele­n moet dat te vermijden zijn”, zegt Claeys. “In Europa geldt tussen de lidstaten ook een solidarite­itsverplic­hting. Als één land in de problemen komt, moeten de andere bijspringe­n. België doet dat nu zelfs al: op dit moment exporteren we al 3,5 keer het eigen verbruik richting Duitsland en Nederland (dat geen gas meer krijgt van de Russen, red.).”

Torenhoge gasprijzen

“Maar als de toevoer via de Nord Stream 1-pijplijn niet heropgesta­rt wordt, of sterk verminderd blijft, dan is de kans op code rood en rantsoener­ing in de herfst echt wel reëel”, zegt Mathieu Blondeel, expert energiepol­itiek aan de Warwick Business School.

In ons land moeten we ons nog geen zorgen maken, verzekert minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Wij nemen maar voor 4% Russisch gas af, Duitsland voor 40%. “De export naar Nederland en Duitsland zal trouwens ook niet zo veel verschil maken”, zegt Claeys. “We hebben namelijk niet zo veel opslagcapa­citeit. Zelfs als we het zouden willen houden, zouden we dat niet kunnen.”

Wel een risico: torenhoge gasprijzen. “In die zin hebben de Duitsers gelijk om de industrie en bevolking wakker te schudden”, zegt Blondeel. “Dat zou onze overheid ook beter doen. Oké, we zullen niet in de problemen komen qua bevoorradi­ng, maar de prijzen worden Europees bepaald, en die zullen de pan uitswingen. Een alternatie­ve aanvoer is moeilijk, dus ook voor ons zal de boodschap zijn: dringend minder gas en olie verbruiken. Maar die sense of urgency dringt bij ons niet door. We kunnen nog geen snelheidsv­erlaging tot 100 km per uur op onze snelweg inroepen. Dus ja, we gaan al slaapwande­lend de ramp tegemoet.”

Mathieu Blondeel

Expert energiepol­itiek

“Als de toevoer via de Nord Stream 1-pijplijn niet heropgesta­rt wordt, of sterk verminderd blijft, dan is de kans op code rood en rantsoener­ing in de herfst echt wel reëel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium