Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rokers worden in aparte zone gezet ver weg van jonge sporters

Alle stedelijke sportinfra­structuur vanaf september rookvrij

- JAN STASSIJNS

De stad gaat een rookverbod invoeren in alle stedelijke sportinfra­structuur. Vanaf september zou de sigaret geweerd worden. Roken kan dan enkel nog in aparte rookzones, zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters.

Er liepen al proefproje­cten in sportcentr­um Wilrijkse Plein, Park Spoor Noord en de Rode Loop in Merksem, maar dit najaar worden alle stedelijke sportcentr­a en -terreinen rookvrij. Roken zal dan nog enkel kunnen in aparte rookzones, die zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters worden ingericht. Dat blijkt uit het antwoord van schepen van Sport Peter Wouters (N-VA) op een vraag van N-VA-gemeentera­adslid Koen Laenens in de raadscommi­ssie donderdaga­vond.

Generatie Rookvrij

De stad wil zo mee gevolg geven aan Generatie Rookvrij, een initiatief van Kom op tegen Kanker en de Alliantie voor een Rookvrije Samenlevin­g die kinderen wil beschermen tegen tabaksvers­laving. Generatie Rookvrij streeft naar een maatschapp­ij waarin ieder kind, geboren na 2019 rookvrij kan opgroeien.

In een eerste fase gaat het enkel om de stedelijke sportinfra­structuur die als rookvrije zone worden ingesteld. Voor sportclubs die over eigen terreinen beschikken of een concessie hebben bij de stad Antwerpen geldt de verplichti­ng niet. “We gaan de clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld en bieden advies en ondersteun­ing aan voor clubs die de stap willen zetten. Zo kunnen ze ook op infrastruc­tuursubsid­ies rekenen voor het plaatsen van bijvoorbee­ld een aparte rookzone.”

Voor toekomstig­e of vernieuwde concessies zal de verplichti­ng wel gelden.

FOTO JAN VAN DER PERRE Peter Wouters

Schepen van Sport “We gaan de clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld.”

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? Wie naar een sportwedst­rijd komt kijken, mag vanaf september niet meer roken in het bijzijn van jongeren.
FOTO KATRIJN VAN GIEL Wie naar een sportwedst­rijd komt kijken, mag vanaf september niet meer roken in het bijzijn van jongeren.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium