Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We verkiezen koning fiets boven koning auto”

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) bezoekt Turnhoutse­baan

-

Op de Turnhoutse­baan wordt volgende week woensdag gestart met het aanbrengen van de rode slemlaag. De finishing touch zeg maar vooraleer de baan een fietsstraa­t wordt. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) kwam donderdagm­iddag even poolshoogt­e nemen.

De laatste herstellin­gen aan het wegdek worden op dit moment afgewerkt. Intussen gaan de palen met verkeersbo­rden de grond in die weggebruik­ers erop moeten wijzen dat de Turnhoutse­baan een fietsstraa­t is. Of beter gezegd: wordt. De borden zijn voorlopig nog afgeplakt met zwarte tape. “Maar van zodra de rode laag op het wegdek is aangebrach­t, dan gaat die tape eraf en is de Turnhoutse­baan officieel een fietsstraa­t”, aldus Lydia Peeters.

Rode slemlaag

Het aanbrengen van die rode laag is erg weersafhan­kelijk. Regent het niet, dan starten de werken woensdag en nemen ze zo’n tien dagen in beslag. “Zaterdag, tijdens Borgerrio mogen de Borgerhout­enaren afscheid nemen van de Turnhoutse­baan zoals ze vandaag is.”

Het is precies een jaar geleden dat minister Peeters actiegroep Pak ze aan, de Turnhoutse­baan in haar kabinet ontving. “Toen hebben we beslist om niet enkel op lange termijn maar ook op korte termijn iets te doen. Kijk je naar de verkeersve­iligheidsc­ijfers van de Turnhoutse­baan, dan zie je dat een snelle actie nodig was.”

En die snelle actie, dat is dus de invoering van een fietsstraa­t. Automobili­sten zullen hun snelheid binnenkort moeten beperken tot 30 km/u en mogen geen fietsers inhalen.

Een mobiele camera zal in eerste instantie handhaven op het naleven van de snelheidsb­eperkingen. Nadien wordt een installati­e geplaatst die ook het inhalen via de trambeddin­g en roodlichtn­egatie in beeld brengt.

Of er tot die installati­e er komt zal gehandhaaf­d worden op het inhalen van fietsers? “We gaan ervan uit dat de Antwerpse politie dat inderdaad zal doen”, aldus Peeters. “We kiezen voor koning fiets in plaats van voor koning auto.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Minister Peeters op de Turnhoutse­baan.
FOTO DIRK KERSTENS Minister Peeters op de Turnhoutse­baan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium