Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wout zal beter zijn dan in de Dauphiné”

- STIJN JORIS

Het BK in Middelkerk­e is zijn topfavorie­t kwijt, maar dat hoeft voor de Touraspira­ties van Wout van Aert (27) geen gevolgen te hebben. De knieblessu­re die hij tijdens zijn hoogtestag­e in Tignes opliep, kost hem normaal gezien alleen de kans om zijn Belgische titel te verdedigen. Een domper, maar als Van Aert zoals gepland maandag opnieuw kan aanpikken met de trainingen, mag hij zijn groene droom blijven koesteren.

Als alles goed gaat, moet deze knieblessu­re niet meer dan een voetnootje in het seizoen van Wout van Aert worden. Nieuw is het niet. Renners stoten hun knie wel eens vaker aan hun stuur. Pijnlijke zaak, maar voor veel averij zorgt het doorgaans niet. Dat is ook wat ze bij Jumbo-Visma verwachten wat Wout van Aert betreft. Zondag deed het zich voor in Tignes. Van Aert zette zijn hoogtestag­e aanvankeli­jk wel nog verder, maar toen er irritaties de kop opstaken die de Kempenaar beletten om helemaal pijnvrij te trainen, floot de medische staf hem terug. Zijn programma werd gewijzigd. Het oorspronke­lijke plan was dat Van Aert nog wat langer in Tignes zou blijven en zondag stond het BK in zijn agenda. Intussen keerde hij alweer huiswaarts en moet de fiets even aan de kant.

“Als je je knie tegen je stuur stoot, is dat doorgaans geen probleem”, zegt Mathieu Heijboer, performanc­e manager van Jumbo-Visma. “Onze dokters hebben er ervaring mee. Vaak is het onschuldig, maar duiken de zorgen later pas op als je blijft trainen of koersen. Dan kan het pas echt problemati­sch worden. Daarom hebben we in overleg met de medische cel beslist om het risico niet te nemen dat het erger wordt.

Wout mag nog wel lopen of zwemmen, maar moet even van de fiets blijven.”

Dat hij het BK aan zich moet laten voorbijgaa­n, is een tegenvalle­r, maar wat met de Tour die over exact een week van start gaat in Kopenhagen? Bij Jumbo-Visma gaan ze ervan uit dat Van Aert na het weekend weer kan trainen en zich probleemlo­os kan opmaken voor le Grand Départ en op de eerste dag al een gooi kan doen naar het geel. “We verwachten dat hij maandag weer mag fietsen”, zegt Heijboer. “Garanties heb je nooit, maar ik heb wel het volste vertrouwen in de inschattin­g van onze medische staf. Die gaat ervan uit dat hij de Tour gewoon haalt.

Met 100 procent zekerheid kan je zoiets nooit zeggen, maar alles wijst in die richting.”

De Tourstart halen, dat lijkt dus wel goed te komen, maar wat betekent het schrappen van enkele trainingsd­agen én het BK voor de conditie van Van Aert? Dalen zijn kansen om het geel te pakken in de openingsti­jdrit in Kopenhagen? “Wout moet rusten, maar hij is niet ziek en hoeft niet de hele dag in bed te liggen. Hij mag nog lopen en zwemmen. We hebben er het volste vertrouwen in dat dit moet volstaan om zijn conditie op peil te houden. Zijn hoogtestag­e verliep voorts volledig volgens plan. Conditione­el is hij heel erg goed.”

Opbouw

In de Dauphiné kregen we twee weken geleden al een ijzersterk­e Van Aert te zien. Met twee ritzeges en evenveel tweede plaatsen etaleerde hij daar al zijn bloedvorm. Pas in de voorlaatst­e etappe moest hij de leiderstru­i afstaan aan ploegmaat Roglic. Volgens Heijboer moet hij na zijn nieuwe hoogtestag­e in Tignes in de Tour zelfs nog tot meer in staat zijn. “Als alles goed is, krijgen we in de Tour een nog betere Wout te zien. De Dauphiné viel eigenlijk nog in de fase van zijn trainingso­pbouw. Hij was er al goed, maar we hebben die koers gebruikt om nog beter te worden. Wout is meestal goed in de Dauphiné en rijdt daarna een heel goede Tour. Niets om ons zorgen over te maken. In principe komen er nog een paar procentjes bij”, besluit Heijboer.

“Wout mag nog wel lopen of zwemmen, maar moet even van de fiets blijven.”

Mathieu Heijboer

Performanc­e manager Jumbo-Visma

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium