Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Andy Carroll legt testen af bij Club

Bekendste paardensta­art uit Premier League is op zoek naar werk

- DAVID VAN DEN BROECK

Club Brugge staat heel dicht bij Benik Afobe (29) van Stoke City. Eén Engelse aanvaller is dus sowieso op komst. Maar er is ook… Andy Carroll (33). Inderdaad, ex-internatio­nal en cultspits Andy Carroll. Hij werd aangeboden bij blauw-zwart, dat hem gisteren uitnodigde in het Belfius Basecamp om testen af te leggen.

In juni 2012 beleefde Andy Carroll het mooiste moment uit zijn carrière. Op voorzet van Steven Gerrard kopte de 1m93 grote aanvaller Engeland op weg naar een zege tegen Zweden en de kwartfinal­es van het EK. Het leven lachte hem toe, want anderhalf jaar eerder had Liverpool liefst 40 miljoen euro neergeteld om hem bij Newcastle te halen.

Anno 2022, tien jaar later, is Carroll volledig uit beeld. Hij is intussen 33 en voetbalde vorig seizoen in de Championsh­ip. Twee maanden voor Reading, aan een contractje van amper 1.000 pond per week, en een half jaar voor West Brom, waar zijn verbinteni­s niet werd verlengd. En dus keken we toch wel raar op toen hij donderdag plots gesignalee­rd werd in België. Niet zomaar in België, maar in het Belfius Basecamp van landskampi­oen Club Brugge. Hij werd aangeboden bij blauwzwart, dat hem voor de zekerheid aan fysieke, medische en mentale testen onderwierp.

Bizarre blessure

Noodzakeli­jke testen, als je zijn carrière overschouw­t. Carroll is namelijk niet gespaard gebleven van blessures. Toen hij bij Liverpool tekende – een transfer waar hij zwaar over twijfelde – was hij zelfs al op de sukkel. “Toen ik onderweg was met de helikopter, kon ik alleen maar denken: hopelijk faal ik voor de keuring”, zei hij jaren later in de Daily Mail. Hij brak bij de Reds ook nooit door en toen na het EK Brendan Rodgers kwam, duwde hij Carroll meteen naar West Ham. Hij wilde namelijk niet dat zijn team constant de lange bal op hem zou trappen en verkoos de vinnigheid van Suarez, Sterling en nadien ook Sturridge.

Bij de Hammers, die hem eerst huurden en in 2013 voor 17,5 miljoen overnamen, scoorde Carroll best nog vlot. Als hij fit was, tenminste, want een gebroken voet, een gescheurde knieband, een liesletsel… Het was altijd wel iets. “Meestal loop ik iets op doordat ik mezelf voor de volle honderd procent smijt”, zei hij, maar soms was het ook lachwekken­d. In 2015 sloeg hij zijn enkel om toen hij zijn schoenen wilde aantrekken. Hij leefde te weinig voor zijn sport – ook dat was een verklaring. En zo kregen we steeds minder te zien en te horen van de bekendste paardensta­art uit de Premier League. Hij keerde in 2019 nog terug naar Newcastle, waar alles begon, maar scoorde in twee seizoenen amper één keer. Tussen juli en november 2021 zat hij zelfs enkele maanden zonder club, waarna hij dus werd opgepikt in tweede klasse.

Van Dubai naar Mexico

Met zijn specifieke kwaliteite­n was hij zeker nog van nut, maar alleen door randverhaa­ltjes stond Carroll nog écht in de belangstel­ling. Begin deze maand trad hij in het huwelijksb­ootje met zijn vriendin Billi, met wie hij drie kinderen heeft, maar vlak ervoor kwam de Britse pers met een verhaal naar buiten dat hij in Dubai na een zuipfestij­n met twee andere vrouwen in bed was beland. Typisch tabloids en story of his

life, zo gaf hij eerder al aan. “Zelfs als ik gespot word tijdens een hapje eten, zeggen ze dat ik aan het drinken was.”

Maar donderdag – net terug van zijn honeymoon in Mexico – werd hij dus nog eens in een sportieve context gespot. Of er in Brugge een contract inzit, is onzeker. Zelfs over een proefperio­de werd nog getwijfeld.

 ?? FOTO GARETH EVANS/NEWS IMAGES/SIPA US ??
FOTO GARETH EVANS/NEWS IMAGES/SIPA US

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium