Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Volgend jaar weer legaal zwemmen in kanaal?

Burgemeest­er vindt steun bij minister

- (jaa)

Mag er straks opnieuw legaal verkoeling gezocht worden in het kanaal Dessel-Schoten? Het voorstel van Vlaams Parlements­lid en Schotens burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) om bepaalde zones hiervoor af te bakenen, kan alleszins op de steun rekenen van bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld).

Begin vorige eeuw was de vaart een toeristisc­he trekpleist­er met recreatiep­ark Bobyland, de veerhuizen Wenduine en Westende en

overvolle trams met puffende sinjoren op weg naar Schoten om er in de vaart verkoeling te zoeken. Een frisse duik in het kanaal nemen, gebeurt al sinds de ingebruikn­eming van de waterweg ruim honderdvij­ftig jaar geleden. Het is eigenlijk nooit echt toegestaan, en zo staat het ook in het politiereg­lement.

De laatste jaren wordt het zwemverbod uitdrukkel­ijk gecommunic­eerd en gehandhaaf­d. Dat gebeurt aan de hand van vier permanente borden met tekst en pictogram die op evenveel locaties aan de waterkant verankerd werden. Niet toevallig aan sas 8 en brug 13, twee geliefde plekken voor zwemmers. Sterker nog: wie toch een plons waagt, riskeert een

GAS-boete tot 350 euro. Schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA) pleitte er zes jaar geleden al voor, toen was hij nog gemeentera­adslid, om zwemmen in open water opnieuw toe te laten.

‘Vergunde zwemzones’

Burgemeest­er Maarten De Veuster, die bekent dat hij als jongeling ook wel eens in de vaart is gesprongen, heeft al meermaals laten verstaan voorstande­r te zijn van het creëren van ‘vergunde zwemzones’ op zijn grondgebie­d. “Niet ik, maar minister Lydia Peeters is ‘baas’ over de vaart”, aldus De Veuster. “En tot mijn grote voldoening gaat minister Peeters mee in dit verhaal. Ze gaat hierover nu in overleg met De Vlaamse Waterweg. De gemeente zal op haar vraag een suggestie overmaken en hopelijk kan er dan volgend jaar al opnieuw op welbepaald­e plaats(-en) in onze vaart gezwommen worden. Uiteraard moet de waterkwali­teit in orde zijn en mag er niet gezwommen worden in de buurt van sluizen en beweegbare bruggen.”.

 ?? FOTO JAA ?? Kan een duik nemen in de vaart van Schoten weer? Als het van de burgemeest­er afhangt, wel. Onder voorwaarde­n.
FOTO JAA Kan een duik nemen in de vaart van Schoten weer? Als het van de burgemeest­er afhangt, wel. Onder voorwaarde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium