Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog achttien jongeren gezocht voor bloedonder­zoek

-

Jongeren die in een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrech­t wonen, kregen eind april een uitnodigin­g om deel te nemen aan een bloedonder­zoek. Ondertusse­n hebben al 282 jongeren zich aangemeld en zoeken de onderzoeke­rs nog maar achttien jongeren voor de studie echt van start kan gaan.

Jongeren die in de buurt wonen van de 3M-fabriek kunnen ervoor kiezen om hun bloed laten testen op PFAS. Dat gebeurt in een grote jongerenst­udie van de Universite­it Antwerpen, Universite­it Hasselt, Vrije Universite­it Brussel, VITO en het Provinciaa­l Instituut voor Hygiëne (PIH) in opdracht van de Vlaamse overheid.

In het begin liepen de aanmelding­en van jongeren niet heel vlot, daarom werden de criteria uitgebreid. Eerst werd er alleen gezocht naar jongeren geboren in 2007 en 2008, daarna werd dat ook nog 2006 en 2009.

Er hebben zich al 282 jongeren aangemeld om hun bloed te laten onderzoeke­n. De studie wil in totaal driehonder­d jongeren bereiken. Er ontbreken er dus nog achttien voor het onderzoek kan starten. Wie heel het traject doorloopt ontvangt 20 euro. 0800-20.102, pih.gezondheid­milieu@provinciea­ntwerpen.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium