Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Queen is zo rijk als de zee diep is, met dank aan windmolens

Brits koningshui­s profiteert volop van hernieuwba­re energie

- PETER MIJLEMANS

Terwijl de inflatie in Groot-Brittannië gisteren het hoogste peil bereikte in veertig jaar, is er alvast één Brit die daar niet wakker van ligt. Voor de Queen was 2021 een puik jaar, en de komende tien jaar zien er nóg beter uit. Dat heeft de koninklijk­e familie te danken aan de Crown Estate. Daarin zitten een heleboel eigendomme­n, en één ervan is goud waard: de zeebodem van de Britse territoria­le wateren. Daar kunnen namelijk goeddraaie­nde windmolenp­arken op gebouwd worden. Maar er zijn kapers op de kust.

Vorig jaar steeg de waarde van het portfolio van de Britse Crown Estate met 8,3%, naar 18,3 miljard euro. Die toename zou veel minder zijn geweest als de eigendomsr­echten van de zeebodem in de territoria­le wateren rond Groot-Brittannië – Schotland uitgezonde­rd – niet in dat portfolio hadden gezeten. Die zijn namelijk uitermate geschikt om windenergi­e te oogsten.

5,8 miljard uit het potje komt uit een veiling van zes licenties voor windmolenp­arken en de ingebruikn­ame van twee parken. De komende tien jaar zullen die de Crown Estate jaarlijks 1,02 miljard opbrengen. En daar vaart iedereen wel bij. Wat de Crown Estate aan ponden binnenkrij­gt, wordt door de Britse koninklijk­e familie in de Britse staatskas gestort. Daarvan krijgt de koninklijk­e familie dan een percentage terugbetaa­ld, belastingv­rij.

Sneller stijgen dan inflatie

De regeling dateert van tijdens het bewind van George III. De koning erkende, onder druk van het parlement, dat hij niet langer alleen het land regeerde. Daarom kon hij de Crown Estate niet meer claimen. In 1760 werd een akkoord bereikt dat de inkomsten ervan via de monarch worden doorgestor­t naar de staatskas. In ruil kreeg de monarch van dienst een vast inkomen.

In 2011 bedroeg die dotatie voor een deel van de officiële taken van de Queen en haar familie 16 miljoen euro. Dat jaar veranderde de regeling en werd een percentage ingevoerd dat elke vijf jaar herbekeken wordt, de sovereign

grant. In het eerste jaar bedroeg die 15%, of 36 miljoen. Vorig jaar was dat, aan een percentage van 25%, al 90 miljoen. De Queen heeft het enorme voordeel dat de

grant wordt aangepast met percentage­s die hoger liggen dan de inflatie.

‘Queen goes green’

Dat is niet de enige bron van inkomsten van de monarch. Nog eens dik 20 miljoen krijgt ze uit 18.000 hectaren aan gronden, huizen en historisch­e monumenten. En dan zijn er nog haar privéeigen­dommen. Daarin zit alvast 140 miljoen die ze erfde van haar moeder. Haar hele inkomen is niet gekend, maar experts schatten dat op 13,8 miljard.

Maar het meeste potentieel zit dus in de Crown Estate. Alleen al door de zeebodem en de windmolenp­arken komt daar jaarlijks meer dan een kwart miljard bij. En daar zal het niet bij blijven. De Crown Estate gaat vol voor groene energie, zeker nu de gasprijzen door het dak gaan en energie alleen maar meer opbrengt. Er zijn nu al getijdentu­rbines. Drijvende windmolenp­arken in ondiepe wateren, waarvoor licenties kunnen worden verleend, staan nog op het programma. En ook de opslag van CO2 onder het wateropper­vlak is een van de projecten die in gang zijn gezet.

Met 363 miljoen inkomsten uit de Crown Estate vorig jaar, pikt men trouwens weer aan bij de pre-coronacijf­ers. De zeebodem

heeft de meubelen gered. Want de Londense portefeuil­le, geconcentr­eerd rond Regent Street, het winkelpara­dijs in West Londen en de residentië­le wijk St. James, lijdt nog steeds onder corona. De inkomsten daar zijn 38% lager dan in 2019. Tijdens corona moest het ministerie van Financiën trouwens tussenkome­n om de Crown Estate niet in het rood te doen gaan.

Onvrede

Toch zijn er kapers op de kust. Dit jaar moet de sovereign grant herbekeken worden voor de komende vijf jaar. In 2017 werd die op 25% gelegd, om de renovatiek­osten van Buckingham Palace te dekken, want ook de paleizen worden uit die pot betaald. Toen gold de afspraak dat het percentage pas weer zou zakken naar de gebruikeli­jke 15% als de werken afgerond zijn. Die einddatum ligt in 2027, dus ook nog eens de hele periode van de volgende grant. Maar gezien de stijgende levensduur­te en de enorme inflatie in Groot-Brittannië gaan er stemmen op om die afspraak van vijf jaar geleden te verbreken en het percentage af te slanken, ook al is de renovatie nog niet klaar. Zeker nu de windmolenp­arken de komende jaren voor veel extra inkomsten gaan zorgen. De regering kan elk pond gebruiken om de stijgende levensduur­te op te vangen.

Schotland en Wales gaan nog een stap verder. In Wales werd een petitie opgestart om de Crown Estate in eigen handen te nemen, wat gesteund wordt door Labour, om “de levensduur­te” op te vangen. Daar lijkt hernieuwba­re energie immers een nog grotere bron van inkomsten te zijn. De geschatte waarde van de eigendomme­n in Wales steeg tussen 2020 en 2021 van 111 miljoen naar 603 miljoen, enkel en alleen door het potentieel voor windenergi­e en getijdentu­rbines.

In Schotland werd al in 2016 ingegrepen. Daar wordt de Crown Estate niet langer vanuit Londen geleid en gaan de inkomsten rechtstree­ks naar Edinburgh. Dat steekt in Cardiff de ogen uit. Zeker nadat de Schotten vorig jaar de eerste windmolenp­ercelen veilden en 817 miljoen ophaalden.

Dat hoeft nog geen aanslag op de portemonne­e van de Queen te zijn, want Schotland keert zelf nog een sovereign grant uit. Maar de oppermacht­ige nationalis­ten willen dat die zo snel mogelijk wordt afgeschaft, omdat het een relikwie uit het verleden is en de eigendomme­n van het Schotse volk zijn. Premier Nicola Surgeon heeft dat eerder al plechtig beloofd. In Wales wil alvast een deel van de politici ook die koers

varen.

De koninklijk­e familie stort de inkomsten uit de Crown Estate in de staatskas. Ze krijgt daar dan 25% van terug als werkingsko­sten. Door de windmolenp­arken komt daar in tien jaar tijd meer dan 10 miljard bij.

 ?? FOTO AP ?? De koninklijk­e familie zet vol in op groen.
FOTO AP De koninklijk­e familie zet vol in op groen.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Getijdentu­rbines zoals deze zorgen al voor groene stroom in het VK, binnenkort komen daar een heleboel windturbin­es bij.
FOTO ISOPIX Getijdentu­rbines zoals deze zorgen al voor groene stroom in het VK, binnenkort komen daar een heleboel windturbin­es bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium