Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geweld door meisjes is niet zo zeldzaam”

- DAVID VAN TURNHOUT

Drie meisjes uit het tweede jaar van de middelbare school in het Arendonkse Sint-claracolle­ge zijn eerder deze week geschorst na een zware vechtparti­j op school. Hoewel vooral jongens geassociee­rd worden met het plegen van geweld, komt het bij meisjes vaker voor dan we denken. “Over de motieven moet nog heel wat onderzoek gedaan worden”, zegt jeugdpsych­iater Daniel Neves Ramos van ZNA Middelheim.

De beelden van de vechtparti­j liegen er niet om. Het ging er hard aan toe op het Sint-claracolle­ge. Op een filmpje is te zien hoe de drie een meisje uit hun klas slaan en tegen het hoofd stampen, terwijl het slachtoffe­r op de grond ligt. Nochtans is dit soort geweld niet meteen iets wat de meeste mensen associëren met een groep jongedamet­jes.

Toch gaat het niet om een geïsoleerd geval. In 2017 beheerste een meisjesben­de wekenlang het nieuws omdat ze in Brugge de stationswi­jk onveilig maakte. Een groep van enkele minderjari­ge meisjes omsingelde er regelmatig leeftijdsg­enoten om ze vervolgens tegen de grond te werken, te slaan en te schoppen. Zelfs een moeder die haar dochter te hulp snelde terwijl ze door de bende werd belaagd, moest enkele rake kniestoten verwerken en belandde met een gebroken neus een paar dagen in het ziekenhuis, waar ze geopereerd moest worden.

De bende noemde zichzelf ‘de zehbi’s’, een scheldwoor­d in straattaal. De bendeleids­ter van amper 15 jaar werd uiteindeli­jk opgepakt en in een halfgeslot­en jeugdinste­lling geplaatst. Haar moeder viel uit de lucht en verklaarde dat haar dochter thuis geen vlieg kwaad zou doen. “Ik herken mijn eigen dochter niet op de filmpjes”, aldus de moeder.

Daling jeugdcrimi­naliteit

Volgens jeugdpsych­iater Daniel Neves Ramos van ZNA Middelheim is geweld, gepleegd door meisjes, niet zo uitzonderl­ijk als we denken. “Vorig jaar maakten politie en parket zo’n 2.200 pv’s op wegens geweld door minderjari­ge meisjes. Dat is wel minder dan de 8.000 pv’s voor geweld door minderjari­ge jongens, maar het probleem bestaat dus wel degelijk. Gelukkig zien we over het algemeen wel een daling van de jeugdcrimi­naliteit met ongeveer 25%. We kennen de precieze oorzaak van deze daling nog niet, maar mogelijk spenderen jongeren meer tijd achter hun scherm of vinden ze sneller hun weg naar de hulpverlen­ing.”

Neves Ramos benadrukt dat er nog heel wat onderzoek te verrichten is naar geweld, gepleegd door meisjes. In eerder onderzoek is er immers vooral op jongens gefocust en daarvoor bestaan al zeer werkbare behandelmo­dellen. Voor meisjes is er nog werk aan de winkel. “Dat is bijvoorbee­ld ook te merken aan het veel beperktere aantal plekken voor meisjes in jeugdinste­llingen”, zegt Neves Ramos. “Intussen blijkt uit de eerste voorzichti­ge resultaten van een Europees onderzoek dat bij meisjes eerder onderligge­nde emotionele factoren en trauma’s meespelen, terwijl agressie bij jongens eerder een genetische basis heeft. Impulsief geweld is daar een voorbeeld van. Wat de motieven van de meisjes in Arendonk waren, is moeilijk te zeggen”, aldus de arts. “Zulk gedrag kan immers veel verschille­nde oorzaken hebben.”

FOTO RR Daniel Neves Ramos

ZNA Middelheim

“Voor meisjes is er nog werk aan de winkel. Dat is bijvoorbee­ld ook te merken aan het veel beperktere aantal plekken voor meisjes in jeugdinste­llingen.”

 ?? FOTO RR ?? Het drietal slaat een meisje en stampt tegen haar hoofd terwijl ze op de grond ligt.
FOTO RR Het drietal slaat een meisje en stampt tegen haar hoofd terwijl ze op de grond ligt.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium