Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooddorp op Linkeroeve­r verdubbelt in omvang

- PATRICK VINCENT FARID EL MABROUK

De Vlaamse regering voorziet twee nieuwe nooddorpen voor Oekraïense vluchtelin­gen, mogelijk in Gent en Limburg. Ook wordt het bestaande nooddorp op de Antwerpse Linkeroeve­r uitgebreid met vijfhonder­d extra opvangplaa­tsen. Ondertusse­n zijn zestig van de huidige honderd appartemen­ten in gebruik. Aan het eind van de zomer zullen er tweehonder­d appartemen­ten zijn.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn in Vlaanderen al meer dan 15.000 vluchtelin­gen opgevangen. Meer dan 10.000 beschikbar­e opvangplaa­tsen zijn nog niet ingenomen, maar verrassend genoeg is er wel al sprake van een tekort.

Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers (Open Vld) en minister van Wonen Matthias Diependael­e (N-VA) gingen dan ook op zoek naar extra plaatsen. Hun plan kreeg vrijdag groen licht op de ministerra­ad.

Elke week komen er acht gezinnen bij in het nooddorp voor

Oekraïense vluchtelin­gen aan de Middenvijv­er op Linkeroeve­r, vier op dinsdag en vier op donderdag. Ondertusse­n zijn al zestig van de honderd appartemen­ten, elk bestaande uit vier containers, gemeubeld en in gebruik.

Vraag naar containers

Maar straks komen er nog eens honderd appartemen­ten bij. Van bij aanvang was er gepland dat er in totaal duizend opvangplaa­tsen zouden komen in het Antwerpse nooddorp, maar omdat niemand op dat ogenblik kon inschatten hoelang de oorlog zou duren of hoeveel vluchtelin­gen naar ons land zouden komen, besloot de stad om af te wachten. Ze begon met het voorzien van een honderdtal appartemen­ten, goed voor vijfhonder­d mensen en hield de andere helft in optie. Die optie is nu gelicht.

“Goed dat we die optie hebben genomen”, zegt Bart Bruelemans, de coördinato­r van het nooddorp en andere opvangplaa­tsen in Antwerpen. “Want heel West-europa is nu op zoek naar containers voor noodopvang. En ook op de zomerfesti­vals die nu overal beginnen is er veel vraag naar dit type van container.”

Bart Bruelemans

Coördinato­r nooddorp Antwerpen

“In het nooddorp op Linkeroeve­r is er geen rechtstree­kse instroom uit Oekraïne. Daar komen alleen mensen terecht die in orde zijn met hun papieren. Ze betalen ook huur.”

“Ongeveer drie maanden”

Wanneer het nooddorp helemaal klaar zal zijn, kan Bruelemans nog niet zeggen. Wel dit: “Om de eerste helft op te bouwen, hebben we ongeveer drie maanden nodig gehad. Daar zullen we ons op richten.”

De nieuwe inwoners van het nooddorp komen in eerste instantie uit De Tol naast de E313 in Deurne, het voormalige woonzorgce­ntrum dat vandaag dient als eerstelijn­sopvangpla­ats voor de Oekraïense vluchtelin­gen. Ook gezinnen die nu nog opgevangen worden bij particulie­ren, kunnen naar het nooddorp komen, bijvoorbee­ld wanneer hun gastgezin met vakantie vertrekt. “Onze bedoeling is om De Tol zo leeg mogelijk te maken, zodat daar altijd plaats blijft voor nieuwe toestromer­s”, zegt Bruelemans. “In het nooddorp op Linkeroeve­r is er geen rechtstree­kse instroom uit Oekraïne. Daar komen alleen mensen terecht die in orde zijn met hun papieren. Ze betalen ook huur.” Die huur bedraagt 591 euro per unit per maand, alles inbegrepen.

Nu bij particulie­ren

Veel Oekraïners verblijven tot op heden bij particulie­ren, maar het was niet de bedoeling dat die opvang langer dan drie maanden zou duren. Veel vrijwillig­ers kloppen dan ook bij hun gemeente aan voor een oplossing. Een pak Oekraïners zal daarom straks de overstap moeten maken van opvang bij particulie­ren naar plaatsen in de collectiev­e opvang. Bedoeling is dat er zo’n tweeduizen­d plaatsen bijkomen in nooddorpen. Het Mechelse nooddorp wordt, in tegenstell­ing tot dat van Antwerpen, niet uitgebreid. Maar de Vlaamse overheid voorziet nog twee andere opvangdorp­en. Een ervan komt hoogstwaar­schijnlijk in Gent, voor het andere is Limburg een kanshebber.

De Vlaamse regering hoopt dat de lokale besturen ook nog voor een pak extra plaatsen zorgen. Het gaat dan om locaties met minstens vijftien plaatsen. Steden en gemeenten krijgen daar straks 1.180 euro per opvangplaa­ts voor.

Om binnen enkele maanden tijd aan 30.000 opvangplaa­tsen te komen, ziet Vlaanderen ook nog een rol weggelegd voor vakantiedo­rpen en hotels.

 ?? FOTO'S FRANK BAHNMULLER ?? In het nooddorp op Linkeroeve­r zijn al 60 van de 100 appartemen­ten in gebruik.
FOTO'S FRANK BAHNMULLER In het nooddorp op Linkeroeve­r zijn al 60 van de 100 appartemen­ten in gebruik.
 ?? ?? Appartemen­ten in het nooddorp, gemaakt uit vier containers.
Appartemen­ten in het nooddorp, gemaakt uit vier containers.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium