Gazet van Antwerpen Stad en Rand

EU moet snel energiebel­eid afstemmen

Premier De Croo trekt aan alarmbel

-

De Europese Commissie moet tegen volgende maand een plan klaar hebben om het energiebel­eid van de lidstaten beter op elkaar af te stemmen. Om ervoor te zorgen dat de gasvoorrad­en deze zomer volgeladen raken en dat Europa de winter zonder kleerscheu­ren doorkomt.

De alarmsigna­len gaan af in elke Europese hoofdstad. De Russen draaien meer en meer de gaskraan dicht als reactie op de Europese sancties tegen hun invasie van Oekraïne. Duitsland kondigde als eerste lidstaat de alarmfase af. Aan burgers en bedrijven wordt gevraagd om hun gasverbrui­k zo veel mogelijk te beperken.

Dus bogen de staats- en regeringsl­eiders van de EU op hun top in Brussel zich over hoe de lidstaten zich kunnen voorbereid­en op een koude winter. Premier Alexander De Croo (Open Vld) vergelijkt het met de coronacris­is. “Toen kwamen Europese experts bijna wekelijks bijeen om de handen in elkaar te slaan.” Hij ziet veel heil in het beter afstemmen van het beleid tussen de lidstaten. Dat moet ervoor zorgen dat alle gasreserve­s deze zomer goed vol zitten. Dat het onderhoud van de verschille­nde energiecen­trales op elkaar wordt afgestemd, zodat die niet tegelijker­tijd uit staan, met alle miserie die daarmee gepaard zou gaan.

Noodplan

“Duitsland schakelde over op plan B met hun noodplan. Maar we moeten er alles aan doen om plan A te doen slagen: wegblijven van dat soort noodplanne­n”, zegt De Croo. “Dat kan alleen maar door samen te werken. Als iedereen elk in zijn hoekje zijn eigen ding doet, dan gaan we allemaal ten onder.”

In de loop van juli moet de Europese Commissie een plan klaar hebben “om alle gepaste maatregele­n te treffen om een betere energie-coördinati­e te verzekeren tussen de lidstaten”. De zomermaand­en zijn cruciaal voor het aanvullen van de gasreserve­s. Maar Europese besluitvor­ming is notoir traag. Het wordt een dubbeltje op zijn kant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium