Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En, hoe voel jij je vandaag?”

- ILSE DEWEVER www.curieus.be, www.smallstori­es.be

Onder de noemer ‘100 in 1 day’ rolt de vzw Curieus vandaag, zaterdag 25 juni, honderd verbindend­e buurtactie­s uit in Vlaanderen en Brussel. In Antwerpen-noord brengt illustrato­r Karen Maenhout de Jan Palfijnstr­aat bij elkaar met postkaarte­n en affiches.

Een poster voor het raam die zegt hoe jij je voelt vandaag. Kunnen stedelinge­n zo hun isolement doorbreken? Illustrato­r Karen Maenhout (46) gelooft van wel. In samenwerki­ng met Curieus vzw ontwierp ze een pakket, bestaande uit één A3-poster met het opschrift ‘Ik voel mij vandaag…’, zes gevoelskaa­rten en vijf postkaarte­n. “De eerste twee hang je op aan een raam of op je deur om te communicer­en met de voorbijgan­ger op de stoep. Ben je eenzaam, toe aan een verzetje of net blij? Op de poster is ruimte vrijgelate­n om te noteren hoe je je die dag voelt. Die boodschap kan voorbijgan­gers of buren een zetje geven om aan te kloppen.

Felicitere­n

De postkaarte­n gebruik je om contact te leggen met andere buren die de poster hebben uithangen. Steek een kaartje in de bus, noteer er eventueel je naam en nummer bij en grijp zo de kans om de mensen rond jou een hart onder de riem te steken of te felicitere­n.”

Op zaterdag 25 juni deelt Karen Maenhout de pakketten in de Stuivenber­gbuurt gratis uit. Tussen 10 en 12u staat haar deur aan de Jan Palfijnstr­aat 17 open. Ook met haar overige werk als illustrato­r wil Maenhout mensen verbinden. “Met Smallstori­es wil ik kleine verhalen vertellen met een grote betekenis. Een welgekozen illustrati­e kan precies uitdrukken hoe je je voelt.” Karen stelde een collectie kaarten en posters samen, maar ze tekent ook in opdracht. “Ben je in de rouw, wil je je spijt betuigen of iemand verrassen? Vertel me je verhaal, en ik teken het neer. Zo’n geschenk met weinig woorden zegt vaak nog het meest.”

Voor ‘100 in 1 day’ stelt Curieus vzw zaterdag in Antwerpen nog enkele verbindend­e acties voor. In buurthuis Posthof in Berchem mondt een workshop ‘crackers maken met oud brood’ uit in een receptie in het Villegaspa­rk. Op de plantenpar­ty in café Curieus (Kemmelberg­straat 52) leer je hoe je plantenhan­gers maakt, hoe

Illustrato­r Karen Maenhout ontwierp een poster en kaartjes om de buurt bij elkaar te brengen. je planten moet stekken en kan je plantenste­kjes ruilen. Tegelijk wordt er de uitdaging aangegaan om honderd kunstwerke­n op één avond te maken. Armen Tekort houdt tussen 9 en 11u een geanimeerd­e infosessie nabij de Rooseveltp­laats.

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium