Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De chihuahua van mijn moeder heeft mijn kinderen al gebeten, mijn honden nog nooit. Je moet kinderen leren om met respect met honden om te gaan.”

-

Tanja heeft Mai, een American stafford, meegenomen naar de wandeling. Thuis heeft ze nog een American bully XL en een Franse buldog rondlopen. “Onze American bully XL slaapt bij ons mee in bed”, zegt ze lachend. Tanja neemt zelfs het woord discrimina­tie in de mond als het over de vooroordel­en gaat waarmee hun honden te maken krijgen. “Als er een bijtincide­nt plaatsvind­t met een stafford zullen de media zijn ras vermelden”, werpt ze op. “Bij andere honden gebeurt dat niet. Ik vind dat zuivere discrimina­tie van onze honden, terwijl bijvoorbee­ld labradors statistisc­h gezien meer bijtincide­nten op hun kerfstok hebben.”

Maar wat dan met honden die steeds maar hervallen en verschille­nde bijtincide­nten op hun strafblad hebben? Moeten die geen spuitje krijgen, zo opperen we voorzichti­g. “Als een hond erg problemati­sch gedrag vertoont en een gevaar betekent voor de maatschapp­ij moet je hem inderdaad laten inslapen”, geeft Mieke aan. “Die hond is ook niet gelukkig. Zo’n karakterst­oornis is een fout van de natuur. Maar zo’n gebrek is niet aan een ras gebonden.”

Alle baasjes tonen een vrijwel onvoorwaar­delijke liefde voor hun honden. “Maar je hebt ook mensen die honden vermenseli­jken”, werpt Mieke op. “Het is van schatje hier en schatje daar. Ik ken iemand met een bulterriër. Soms rijdt hij ermee naar de zee. Als hij dan de koffer opendoet en de hond zegt: ‘njet’, rijden ze gewoon terug naar huis. Het is en blijft een hond. Ik zie hem graag, maar hij moet luisteren.”

Opwinding

En dan ontstaat er plots opwinding in de groep. Uit een van de buitenverb­lijven langs ons pad is een chihuahua door

Volgens een onderzoek van de KU Leuven dat al dateert van 1999 worden er in België jaarlijks 35.000 tot 40.000 mensen door een hond gebeten. ongeveer 100.000 mensen

Uit een andere studie van 2002 blijkt dat bij 60 tot 65% van de bijtincide­nten kinderen en adolescent­en het slachtoffe­r zijn.

Omdat de bijtincide­nten met honden in België niet systematis­ch worden geregistre­erd, is het schatten naar het aantal.

Het materiële leed daarvan wordt geraamd op meer dan 21 miljoen euro, het morele en esthetisch­e leed zijn er niet in verrekend. De nationale gezondheid­senquête van 2002 spreekt over in België die in het afgelopen jaar gebeten werden door een hond.

65% van de ongevallen doet zich voor in de privékring waarbij het slachtoffe­r in bijna 94% van de gevallen de hond kende. Bij 18% waren hechtingen en medicatieb­ehandeling nodig, bij 20% een ziekenhuis­opname en bij 22% ging het om verwonding­en in het gezicht.

een openstaand­e poort ontsnapt. Het beestje van amper een halve meter groot gaat wild keffend tekeer en dreigt als een kamikaze de groep honden aan te vallen. Patsy werpt zich kordaat op als reddende engel en zet zich tussen de herriescho­pper en de groep in. Niet veel later komt een lijkbleke eigenaar aangelopen en neemt zijn keffer in de armen mee. “Bedankt”, mompelt hij nog naar Patsy. “Was dat hondje naar onze Smokey gelopen, dan was die een vogel voor de kat geweest”, sakkert Patsy. “Maar allicht hadden wij weer de schuld gekregen terwijl de chihuahua losliep en wij onze honden correct aan de leiband hadden.” Nog natrillend van de emoties zijn we ondertusse­n aan het einde van de wandeling gekomen. Op een tafel wordt nog allerlei lekkers voor de honden te koop aangeboden: het zijn gedroogde konijnenor­en en zalmhuiden. De honden hebben zich perfect gedragen en verdienen wel een versnaperi­ng. Als we terug thuis zijn, vraagt onze vrouw of we een van de honden hebben geaaid. “Neen”, zeggen we haar en voelen ons betrapt.

Lees verder blz. 4-5

 ?? ?? Shana met Lola, een American Bully.
Shana met Lola, een American Bully.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium