Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zomergem klinkt dit jaar Vlaams maar ook Oekraïens

- JAN AUMAN

Vrijdag heeft Jos Lenaerts de eerste bezoekers van Zomergem bediend. Zijn zomerbar op het terras en in de tuin van ’t Gasthuis is toe aan de achtste editie en blijft open tot en met 18 september. Door een nieuwe overkappin­g en aangepaste verlichtin­g oogt die nog gezelliger dan andere jaren.

De gemeente ging dit jaar opnieuw op zoek naar uitbaters voor de zomerbar. Jos Lenaerts haalde het. De pionier is door een nieuw langlopend contract meteen zeker dat hij tot en met 2029 kan doorgaan. Dat biedt perspectie­ven voor investerin­gen om de kwaliteit en gezellighe­id te verhogen. Dat is al te merken aan de nieuwe overkappin­g die beter beschermt tegen zon en regen. Hij mag dan een ingeweken Limburger zijn, Jos ofwel de ‘burgemeest­er’ van Zomergem, heeft een voorliefde voor liedjes gezongen in het Antwerps dialect. “Elke zondag geef ik een artiest of band uit die niche de gelegenhei­d om op te treden zoals de Pikkedieve, Tijdzat en de Zingende Dokwerker Lode De Ceuster.”

Ed Kooyman uit buurgemeen­te Wommelgem komt zelfs twee keer optreden. Eén keer alleen en één keer in het kader van de Antwaarpse­n Dag. “Op 13 augustus brengen we niet alleen hulde aan de Antwerpse moeders maar ook aan de muziek van onze buurstad. Glenn Pellis, specialist ter zake, stelt een programma van liefst acht bands samen. Een festival met liedjes in het Antwerps dialect”, ‘zingt’ Jos, die een kwarteeuw geleden uit Zutendaal naar Wijnegem verhuisde.

Mosselfest­ijn

Dat hij goed geïntegree­rd is en het beste voor heeft met lokale handelaars, blijkt uit de geplande evenemente­n waarop lekker eten centraal staan. Met de overburen van De Vroege Morgen komt er een mosselfest­ijn en slager Filip Wouters van de Boucherie komt barbecueën. De data volgen. Voor de rest is de eetkaart beperkt, al zijn de tapas en spaghetti niet te versmaden.

Net als de cocktails. Onder meer de door Tom Barman en cocktailsp­ecialist gecreëerde Lazy Red Cheeks, op basis van wodka, violetsiro­op, limoen en frambozen, staat er op de kaart. Die kost 8 euro. Een pintje kost op Zomergem nog altijd maar 2,4 euro. Want het is de bedoeling dat de Wijnegemna­ren terugkomen om in eigen gemeente vakantiesf­eer op te snuiven. Natuurlijk zijn ook de ijsjes van ‘De Hoeve’ uit Pulle er weer. Ook de gemeente maakte graag gebruik van Zomergem als decor om de Vlaamse Feestdag te vieren, op zaterdag 9 juli. Leen Wouters (N-VA) komt spreken, voor het eerst in haar hoedanighe­id als burgemeest­er. Ze brengt de Nederlands­talige artiesten De Netezonen, rockband Cabooter en de Strangers Tribjoetba­nd 4TACT mee. Voor, na en tijdens wordt de barbecue aangestoke­n. Hun vleesjes moeten de deelnemers wel zelf betalen bij de inschrijvi­ng vooraf: 6 (kind) of 19 euro per persoon.

Studenten

Jos Lenaerts krijgt bij de uitbating van zijn bar de hulp van een tiental studenten, die zo een centje bijverdien­en. Twee ervan zijn de uit Oekraïne afkomstige Hanna en Filip. Het artistieke koppel waren de eerste vluchtelin­gen die dit voorjaar arriveerde­n in Wijnegem, op de vlucht voor het oorlogsgew­eld.

“We zijn al sinds het uitbreken van de oorlog in de weer met de organisati­e Wijnegem Solidarite­it Oekraïne”, vertelt de altijd geëngageer­de Jos.

“We hebben al heel wat voedseltra­nsporten naar de stad Lviv kunnen sturen. Ook op Zomergem wil ik graag wat geld inzamelen. Normaal zijn we op donderdag gesloten, maar als ik voldoende vrijwillig­ers vind om die dag toch de bar open te houden, dan gaat de opbrengst telkens volledig naar de lokale Oekraïne-actie. Kandidaten mogen zich bij mij aanmelden. De eerste donderdage­n neem ik zelf voor m’n rekening.”

 ?? HUGO GERSTMANS ?? Jos Lenaerts, op de achtergron­d, met zijn team medewerker­s voor Zomergem 2022, waaronder uiterst rechts het Oekraïense koppel Hanna en FILIP.FOTO
HUGO GERSTMANS Jos Lenaerts, op de achtergron­d, met zijn team medewerker­s voor Zomergem 2022, waaronder uiterst rechts het Oekraïense koppel Hanna en FILIP.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium