Gazet van Antwerpen Metropool Stad

“De buurvrouw was heel bang van haar ex”

Buren zwaar onder de indruk van dodelijke gijzeling in Rodenbachs­traat

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

De buren in de Rodenbachs­traat waren zondag nog altijd zwaar onder de indruk van de gijzeling met dodelijke afloop van zaterdag. Aan het bewuste huis liggen bloemen en staan kaarsjes. “De bewoonster heeft me onlangs nog verteld dat ze bang was van haar ex-partner”, zegt buurman Jef Severeyns (77).

Het huis waar de dramatisch­e feiten zich zaterdagoc­htend afspeelden, lag er zondag troosteloo­s en verlaten bij. De voortuin was afgespanne­n met een politielin­t en de gordijnen waren dicht getrokken. Achter een gordijn kwam zondagnami­ddag nog wel even een poes van het getroffen gezin piepen.

De gijzeling waarbij de 19-jarige Jarne Pire door Peter V.H., de expartner van zijn moeder, met messteken werd omgebracht heeft een diepe indruk nagelaten in de buurt, in Merksplas en ver daarbuiten. Inwoners legden zondag bloemen neer aan het bewuste huis en plaatsten kaarsjes.

De 6-jarige Jules Baeyens kwam met zijn ouders een tekening van een superheld afleveren aan het huis. “De inwoners van het dorp zijn aangedaan van wat er zich hier heeft afgespeeld. Dat heeft ook op onze zoon een indruk nagelaten”, zeggen zijn ouders.

Belaagd

Jef Severeyns, de naaste buurman van het getroffen gezin, moet samen met zijn Braziliaan­se vriendin Angela Marcimento ook nog bekomen van het drama naast hun deur. “De ex-partner van mijn buurvrouw was een zonderling. Hij werkte wel eens in de tuin en vroeg al eens een schop aan ons, maar hij zei niet veel. De buurvrouw vertelde een paar dagen geleden nog dat ze problemen had met haar ex en dat ze belaagd werd. Ze was heel bang van hem. Dat heeft ze me duidelijk verteld.”

Boven de voordeur en aan de zijgevel hangen twee kleine camera’s. Opgehangen uit schrik voor Peter V.H., ondanks het contacten straatverb­od dat hij had gekregen. Maar de camera’s hebben de dader zaterdagoc­htend niet kunnen afschrikke­n. “Mijn buurvrouw heeft me verteld dat ze die camera’s wel moest hangen omdat ze al eerder bedreigd werd door die man”, vertelt Jef Severeyns. “Het is heel spijtig voor die jongen die om het leven is gekomen. Ik had de indruk dat hij geen al te beste verhouding had met Peter V.H.”

“Ik had zelf een kleine vriendscha­p opgebouwd met die jongen. Hij kwam wel eens bij mij langs, en dan moest ik vertellen over mijn verleden als foorkramer. Daar kon hij uren naar luisteren.”

Birgit Clevers

“Je krijgt het er gewoon ijskoud van, zeker omdat ik zelf ook een zoon heb.”

Vriendelij­ke jongen

Ook Heidi Mertens uit Turnhout en Birgit Clevers hielden zondag even halt bij de woning in de

Rodenbachs­traat. Birgit Clevers is de zaakvoerst­er van frituur De Fritshop in de Leopoldstr­aat. De betreurde Jarne Pire kwam daar wel eens over de vloer. “Onlangs is Jarne nog frietjes komen halen. Hij was een heel vriendelij­ke jongen en hij leek me heel toekomstge­richt”, zegt Birgit Clevers. “Het is afschuweli­jk dat die ex-partner uit pure jaloezie toesloeg terwijl hij al een contactver­bod had. Hij was gewoonweg jaloers dat zijn ex intussen een andere vriend had.”

Ook Heidi Mertens kan het maar niet begrijpen. “Je krijgt het er gewoon ijskoud van, zeker omdat ik zelf ook een zoon heb. Gelukkig is de dochter nog kunnen vluchten en hulp gaan halen. Komende zaterdag komen we wellicht naar de witte mars om Jarne te herdenken.”

Inwoners van Merksplas willen de overleden jongen op zaterdag 2 juli herdenken met een optocht. Ze verzamelen die dag om 19u aan het gemeentehu­is in Merksplas.

 ?? FOTO'S BERT DE DEKEN ?? Heidi Mertens en Birgit Clevers staan even stil bij het huis in de Rodenbachs­traat waar de dodelijke gijzeling zich afspeelde.
Jef Severeyns en Angela Marcimento: “Die ex-partner van onze buurvrouw was een zonderling.”
FOTO'S BERT DE DEKEN Heidi Mertens en Birgit Clevers staan even stil bij het huis in de Rodenbachs­traat waar de dodelijke gijzeling zich afspeelde. Jef Severeyns en Angela Marcimento: “Die ex-partner van onze buurvrouw was een zonderling.”
 ?? ??
 ?? ?? De 6-jarige Jules legt een tekening bij de bloemen aan de woning van het getroffen gezin.
De 6-jarige Jules legt een tekening bij de bloemen aan de woning van het getroffen gezin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium