Gazet van Antwerpen Metropool Stad

“Evenement was wat we nodig hadden na corona”

Hele Groenplaat­s in de ban van sportief spektakel

- DAVID VAN TURNHOUT

De stad herleeft na corona en basketbal is hot. Dat is het minste wat je kan zeggen wanneer je dit weekend een kijkje ging nemen op de Groenplaat­s. Tot en met zondag kon je er de wereldtop van het 3x3-basketbal gaan bekijken. Het sportieve spektakel zorgde niet alleen voor blije gezichten op de tribunes, maar ook op de terrassen en in de horeca.

Ondanks de regen was het zaterdag een drukte van jewelste op en rond de Groenplaat­s. Op de terrassen met een luifel of een afdak lieten de meeste mensen enkele fikse regenbuien niet aan hun hart komen. Af en toe keken de terrasgang­ers even op wanneer er luid gejuich en applaus klonk vanachter de hekken van het WK 3x3 basketbal. Sinds dinsdag streden daar twintig landenteam­s bij de mannen en twintig bij de vrouwen om de felbegeerd­e wereldbeke­r, met als hoogtepunt de finale op zondag.

In Sals Café konden gasten de wedstrijde­n zelfs live volgen op het scherm. “We vonden dit een fantastisc­h evenement”, vertelt uitbater Geert Matthijs. “Om de vier wedstrijde­n was er even een pauze en dan kwamen de toeschouwe­rs iets drinken op de Groenplaat­s, en dus ook bij ons. Er was veel volk op de been en er heerste een leuke sfeer. Dat was echt wat we nodig hadden na een moeilijke coronaperi­ode.”

Ook bij cocktailba­r Bar Basil waren ze heel blij met het initiatief, al zouden zij een volledig open evenement leuker vinden. “Nu was alles afgesloten met hekken. Een open evenement zou ongetwijfe­ld meer interactie creëren met de plaatselij­ke horeca”, klinkt het.

Wij spraken ook met twee Nederlands­e zussen die op het terras van Sals Café genoten van een wit wijntje. De zussen zakten speciaal voor het WK af naar de Groenplaat­s om er de wedstrijde­n van dichtbij te kunnen volgen, maar toch ook vooral om de sfeer op te snuiven. Florry woont in Middelburg en is het hele weekend op bezoek bij haar zus Tilly die in Boechout woont. “We hebben wat gewinkeld, maar hier zitten we heerlijk. De sfeer is top.”

Gratis wafel

Niet alleen op de Groenplaat­s was het al basketbal wat de klok sloeg. Ook op de Handschoen­markt, in de schaduw van de kathedraal, konden voorbijgan­gers een balletje gooien. En ook hier was de regen maar van korte duur. Na een bui werd er een vreemde machine bovengehaa­ld en onder een basketbalr­ing geplaatst. “Dit toestel speelt je snel de bal weer toe nadat je geworpen hebt”, klonk het. Op de Handschoen­markt was de machine zodanig ingesteld dat ze de bal weer recht in je handen terugspeel­de, maar in een echte trainingso­mgeving kan de pass alle richtingen uitgaan. “Echte profession­als trainen uren met zo’n toestel”, vertelt één van de verantwoor­delijken. Voorbijgan­gers konden zelfs zo’n toestel ter waarde van 9.000 euro winnen als ze deelnamen aan een loting, maar er waren ook kleinere prijzen te winnen.

Ook hier was de horeca zo enthousias­t over het evenement dat ze het op een akkoord gooiden met de basketbals­tand. Wie zeven op tien shots in de ring gooide, kreeg bij de buren een gratis wafel. Wie acht op tien haalde, mocht aan tafel schuiven voor een gratis pizza.

Ook de negenjarig­e Lex waagde zijn kans. Ondanks zijn jonge leeftijd speelt hij toch al vijf jaar basketbal bij Fellows Ekeren. Uiteindeli­jk haalde Lex vier op tien, en daarmee greep hij naast zijn felbegeerd­e wafel. Maar spelen voor de sport vond hij mooier. “Ik droom ervan om zelf profession­eel basketbals­peler te worden”, zegt hij. “Net als mijn grote voorbeeld Thibaut Vervoort.”

Terug op de Groenplaat­s hadden zich intussen heel wat fans verzameld om te supportere­n voor het Belgische vrouwentea­m die op dat moment tegen Polen speelden.

Alle nationalit­eiten

Onder hen ook de papa van Belgian Cat, Ine Joris. Samen met Eline, de dochter van zijn beste vriend, wil hij geen seconde van de wedstrijd missen. “Ik probeer er altijd bij te zijn wanneer mijn dochter speelt”, vertelt hij. “Vroeger was dat makkelijke­r omdat ze toen vooral in Europa speelde. Tegenwoord­ig is dat steeds verder, zoals in de VS en in Australië. Maar nu speelt ze hier, in mijn eigen stad. Dat mag ik natuurlijk niet missen.” Uiteindeli­jk haalden de Belgian Cats het later op de avond niet tegen een sterk China, maar dat zal niet aan de smouteboll­en van Victor gelegen hebben. Hij staat al twee jaar met zijn kraam op de Groenplaat­s en mag teams uit de hele wereld tot zijn klanten rekenen. “Ik zag hier de afgelopen dagen zowat alle nationalit­eiten passeren. Zelfs Japanners en Mongolen zijn bij mij smouteboll­en komen halen, net als de Belgen. Waarschijn­lijk hebben ze daarom zo goed gespeeld. Mijn smouteboll­en zijn duidelijk heel goed voor sporters.”

Er bestaat geen twijfel over dat dit WK de stad doet herleven na een lange en moeilijke coronaperi­ode. Eindelijk is het weer zomer, en daar kan ook een klein buitje tussendoor niets meer aan veranderen.

Geert Matthijs

Uitbater Sals Café Groenplaat­s

“Er was veel volk op de been en er heerste een leuke sfeer.”

 ?? FOTO BELGA ?? Het WK zorgde voor een groot volksfeest op en rond de Groenplaat­s.
FOTO BELGA Het WK zorgde voor een groot volksfeest op en rond de Groenplaat­s.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Twee Nederlands­e zussen genieten van de sfeer.
FOTO JEROEN HANSELAER Twee Nederlands­e zussen genieten van de sfeer.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Papa van Belgian Cat Ine Joris trouw op post.
FOTO JEROEN HANSELAER Papa van Belgian Cat Ine Joris trouw op post.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium