Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Hoe Alpecin - Fenix de ‘foute’ winnaar kreeg

Vertrekker blijver verovert tweede driekleur, strandt op derde plaats

-

is

Tim Merlier (29) is opnieuw kampioen van België, voor Jordi Meeus en Alpecin-ploegmaat Jasper Philipsen. Die zei het na afloop met zoveel woorden: “De ploeg had misschien liever gehad dat ik had gewonnen.” Reconstruc­tie van een BK dat een verdiende maar tegelijk ‘foute’ winnaar kreeg. “Ze kunnen mij niks verwijten. Ik ben een goeie ploegmaat geweest.”

Vreemde sfeer aan de teambus van Alpecin - Fenix gisteren. De ploeg won het BK bij de mannen én de vrouwen (onder de naam Plantur - Pura), maar van oceanisch geluk leek bij ploegleide­r Christoph Roodhooft geen sprake. Dat net Tim Merlier de titel won, zorgde voor een dubbel gevoel. “Tim rijdt nog een half seizoen bij ons en dan voor Patrick Lefevere.”

De transfer naar Quick.Step was een publiek geheim in het peloton, Roodhooft zorgde gisteren voor de bevestigin­g. Omdat Merlier de ploeg verlaat, speelde Alpecin - Fenix op het BK de kaart Jasper Philipsen, die zijn contract wel verlengde. In de officiele communicat­ie had Merlier “een vrije rol”, wat in de praktijk betekende dat hij geen ploegmaats in steun had. “Ik moest mijn plan trekken”, liet hij zich op een onbewaakt moment ontvallen.

Merlier aanvaardde zijn lot, alle renners weten dat een transfer in het wielrennen consequent­ies heeft.

“In de dagen voor het BK heb ik met Christoph gesproken”, aldus Merlier. “Hij zei: het je

Als je wint, volledig gegund.

Voor hetzelfde geld zegt hij dat ik mij moet opofferen. Het deed me deugd dat Christoph het mij gunde.”

Dat Merlier - en niet Philipsen – ondanks alles de trui binnenhaal­de, had te maken met het bizarre verloop van het BK, waarbij de ene gekke plotwendin­g de andere opvolgde. Het kwartje viel daarbij steeds naar de juiste kant voor Merlier.

Ontelbaar waren de momenten waarop hij de koers had kunnen verliezen. Een eerste keer al “na vijf of zes kilometer”, toen een groep van veertien renners weg reed, met daarbij grote

qqqnamen als Oliver Naesen en Brent Van Moer. Voor Alpecin - Fenix was Gianni Vermeersch mee.

Die groep kreeg 6,5 minuut voorsprong, maar speelde die vreemd genoeg in dik dertig kilometer bijna integraal kwijt. Onder meer omdat Lotto Soudal Brent Van Moer vooraan niet vol liet meerijden, een tactische keuze die Vermeersch niet helemaal begreep. “Een renner van dat niveau zou ik als Lottoploeg altijd mee zijn kans geven.” Een ander cruciaal moment: een valpartij op tachtig kilometer van de streep waarin zowel Merlier als Philipsen betrokken waren. Die laatste knalde hard op de sporen van de kusttram en moest diep in het krachtenar­senaal gaan om terug te keren in het peloton. In het zog van Tiesj Benoot – ook gevallen – kon Merlier energiezui­niger weer naar voor rijden. Op het plaatselij­k parcours ging het BK in kermiskoer­smodus, met koers op alle fronten tegelijk. Onder impuls van Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven raakten elf

qrenners voorop.

Merlier niet.

Er moest van alles tegelijk gebeuren om hem toch opnieuw in koers te brengen. In de achtervolg­ing sloegen Lotto Soudal, Wallonie-Bruxelles en Sport Vlaanderen de handen in elkaar. Remco Evenepoel kwam als een deus ex machina uit de buik van het peloton naar voor en zorgde voor een turbo-injectie aan pk’s.

Philipsen was Elektronis­ch schakelsys­teem stuk mee,

Toen Jasper Philipsen vooraan ook nog wegviel met mechanisch­e pech was het lot van de kopgroep helemaal bezegeld. Hij kon na zijn val over de tramsporen zijn elektronis­ch schakelsys­teem niet meer gebruiken.

“Zo naar de sprint gaan was geen optie”, aldus Philipsen. “Ik moest van fiets wisselen, maar het was gokken geblazen om een geschikt moment te vinden.”

Toen hij zich liet uitzakken, haalde de jury net de auto’s weg achter de kopgroep, waardoor Philipsen nooit meer op

“Tim heeft verdiend gewonnen. Maar ik denk dat de ploeg liever had dat ik won.”

Jasper Philipsen

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium