Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Broers Roodhooft beheersen BK

-

Tim Merlier is de nieuwe nationale kampioen op de weg, Kim de Baat verraste iedereen bij de vrouwen. Merlier fietst, voorlopig althans, voor Alpecin - Fenix. Kim de Baat rijdt sinds dit jaar in dienst van Plantur - Pura, ook al een team uit de portefeuil­le van de broers Christoph en Philip Roodhooft.

Het team met zetel in Herentals grossiert bij de mannen in de nationale titels. Na een eerste keer Merlier (Gent 2019) en Dries De Bondt (Anzegem 2020) was het deze keer opnieuw aan Merlier om voor de derde titel in vier jaar tijd te zorgen. Jasper Philipsen voegde daar gisteren nog een bronzen medaille aan toe en was misschien wel de sterkste man in koers.

Dat Merlier won, was geen verrassing. Dat hij straks het team verlaat, is een logische evolutie. De 29-jarige Merlier is einde contract en wil langs de kassa passeren. Dan kies je, Alpecin - Fenix zijnde, voor Merlier of de zes jaar jonger zijnde Jasper Philipsen. Een moeilijke keuze, zo bleek gisteren ook nog maar eens onderweg, maar de broers Roodhooft hebben de kaart Philipsen getrokken. Een verdedigba­re keuze: Philipsen overleeft iets makkelijke­r de heuvels, rijdt zonder al te veel problemen een grote ronde uit en heeft zeker nog progressie­marge. Ze hadden dan ook liever Philipsen kampioen zien worden.

Dat de broers Roodhooft ook de nationale titel bij de vrouwen zouden wegkapen, baarde meer opzien. Kim de Baat is een voormalige Nederlands­e die sinds dit jaar voor Plantur - Pura rijdt, de wegploeg voor vrouwen waar ook veldrijdst­er Sanne Cant almaar beter haar draai lijkt te vinden. Cant reed een opmerkelij­k kampioensc­hap, De Baat maakte het af. Een zege van het collectief, noemde ze het, wat ook de enige manier was om topfavorie­te Lotte Kopecky uit te schakelen. Het plannetje werkte wonderwel.

En zo zetten de broers Roodhooft een structuur neer waar zelfs Patrick Lefevere een punt aan kan zuigen. Met Alpecin - Fenix hebben ze een team dat straks toetreedt tot de World Tour en met Mathieu van der Poel hebben ze een van de meest spraakmake­nde renners van het internatio­nale peloton in de rangen. Daarnaast staat een Developmen­t Team waar renners vanuit de hele wereld en vanuit alle discipline­s de kans krijgen om te rijpen en een mooi programma te rijden. En dan is er Plantur - Pura, het vrouwentea­m dat straks ook aan de start staat van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Veldrijden is allang niet meer de corebusine­ss van de broers Roodhooft, die heel snel hebben ingezien dat de beste veldrijder­s gebaat zijn bij en goesting hebben in een degelijk wegprogram­ma. Van top in het veld zijn ze in geen tijd uitgegroei­d naar top op de weg.

Het zijn niet altijd de makkelijks­te jongens, Christoph en Philip Roodhooft. Er is maar één weg en dat is hun weg. Maar dat die weg de juiste lijkt te zijn, wordt almaar meer duidelijk. En daarvoor hebben ze niet eens het grootste budget nodig.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium