Gazet van Antwerpen Metropool Stad

“Sommige dingen moet je in deze fase accepteren… ook al doet dat pijn”

Malinwacoa­ch kan met defensieve werkpunten aan de slag na verlies in eerste oefenparti­j

- Kortrijk KV Mechelen KV MECHELEN DOELPUNTEN: DIEDERIK GEYPEN

Danny Buijs wilde een waardemete­r in de eerste oefengalop en dat werd het bezoek aan Kortrijk. KV Mechelen verloor met 3-1, nadat het aan de rust 3-0 achter had gestaan. De vele West-Vlaamse uitbraken leverden Buijs stof tot nadenken op. “Laten we dit in de competitie gebeuren, dan krijgen we wekelijks vier à vijf goals om de oren.”

In een voorbereid­ing die slechts vijf weken duurt valt er geen tijd te verliezen. Geen oefenpotje­s tegen amateurtea­ms dus voor de Kakkers. Trainer Buijs drong er hoogstpers­oonlijk op aan om alleen maar tegen profteams te oefenen. Daarom Kortrijk afgelopen weekend, Antwerp komende zaterdag en later nog Maccabi Haifa en VfL Wolfsburg. Met slechts vier trainingsd­agen in de benen werd KV, tegen een team dat al een week verder in de voorbereid­ing zit en onder Karim Belhocine voortbordu­urt op vorig seizoen, meteen met de neus op de feiten gedrukt. Élke Kortrijkse uitbraak leverde voor de pauze gevaar op. “Als je met zeven man voorin loopt, de bal kwijtraakt en vervolgens niet goed verdedigt, gaat het hard”, stelde Buijs vast.

Aarzelende Lavalée

Via Gueye, Henen en opnieuw Gueye gingen de Kerels met een comfortabe­le 3-0-voorsprong rusten. “De achterstan­d kon zeker hoger oplopen”, besefte Buijs. “Laten we dit op de omschakelm­omenten in de competitie gebeuren, dan krijgen we wekelijks vier à vijf goals om de oren.” Vooral Lavalée had meer van zijn officieus debuut voor geel en rood verwacht. De Luikse zomeraanwi­nst zag meermaals sterretjes en stapte enkele keren verkeerd uit. Buijs posteerde Lavalée naast Vanlerberg­he centraal in de defensie en schoof Wouters door naar de zes. “Dries en Dimitri kunnen allebei beide posities aan. De komende weken zullen we bekijken hoe deze rolverdeli­ng evolueert.”

Na de pauze koos de Malinwacoa­ch voor een volledig ander elftal. Ook Belhocine greep meermaals in en het evenwicht in de partij raakte hersteld. Jongeling

Asare scoorde punten met enkele uitstekend­e intercepti­es. Ook Malede toonde zich nadrukkeli­jk en scoorde de 3-1. “Yonas speelde een prima tweede helft”, vond ook zijn trainer. “Sommige jongens raken snel in hun ritme. Anderen moeten nog stappen zetten. Ach, we willen na zo’n eerste wedstrijd allemaal graag conclusies trekken, maar daar is het vaak te vroeg voor.”

Rustige Buijs Daarom analyseerd­e Buijs het allemaal

vanop een afstand en bleef hij opvallend vaak in zijn dug-out zitten. “Het had niet veel nut om nu al over alles te staan schreeuwen. Sommige fouten moet je na één trainingsw­eek gewoon accepteren, hoeveel pijn dat ook doet. Deze nederlaag is interessan­t om aan de slag mee te gaan. De misverstan­den kunnen we de komende periode gebruiken om te verbeteren. En dan is de vraag: hoe snel lukt dat?”

Meer duidelijkh­eid in de tweede (grijnst)

Malinwa vertrekt vanmiddag op stage naar het Nederlands­e Alkmaar, waar het tot vrijdag zijn zomerstage afwerkt. Internatio­nals Walsh (Indonesië) en Oum Gouet (Kameroen) sluiten aan. Mrabti (Zweden) doet dat niet. De spelmaker incasseerd­e op training bij de nationale ploeg een slag op de knie en raakte daarbij geblesseer­d aan de kruisbande­n. Enkele specialist­en zullen nu bekijken hoe stabiel de knie nog is en of hij onder het mes moet. Hoe dan ook mist Mrabti de Mechelse competitie­start op zondag 24 juli thuis tegen Antwerp. Storm reist wel gewoon mee naar Alkmaar. De vleugelaan­valler, die op een transfer aast, blesseerde zich zaterdag in Kortrijk aan de lies. Binnen enkele dagen is hij weer de oude. Bijker (knie) zet zijn revalidati­e verder in België.

test nu zaterdag op het veld van Antwerp.

(eerste helft) Thoelen – Swers, Vanlerberg­he, Lavalée, Dassy – Wouters, Schoofs, Hernandez – Hairemans, Dailly (33’ Kalulika), Lefrancq (tweede helft) Coucke – Van Hecke, Peyre, Raemaekers, Van Hoorenbeec­k – Van den Eynden, Asare, Engvall – Shved, Malede, Storm (70’ Kalulika, 89’ Ceulemans)

10’ Gueye (Benchaib) 1-0, 35’ Henen (Gueye) 2-0, 41’ Gueye 3-0, 74’ Malede 3-1

 ?? FOTO BELGA ?? Lavalée en Gueye.
FOTO BELGA Lavalée en Gueye.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium