Gazet van Antwerpen Metropool Stad

“Een lieve groep, maar dat moet eruit op het veld”

- VALERIE VAN AVERMAET

0 1

De Red Flames hebben hun voorlaatst­e oefenwedst­rijd als voorbereid­ing op het EK verloren. Oostenrijk toonde zich in het stadion van Lierse te sterk voor onze nationale ploeg en won met 0-1. Bondscoach Ives Serneels laakte - niet voor het eerst - het gebrek aan duelkracht van zijn ploeg.

Duelkracht, hardheid en intensitei­t. Dat wilde bondscoach Ives Serneels van zijn team zien in wat de generale repetitie voor de EKwedstrij­d tegen IJsland (10 juli) was. De Red Flames kenden echter een moeilijke zondagnami­ddag tegen Oostenrijk. Tegen de potige Oostenrijk­ers lieten ze zich al te vaak makkelijk wegzetten in de duels. Tot grote ergernis van Serneels. “Ik heb er moeite mee, ja”, reageerde hij geïrriteer­d. “Ik ben nu al een tijdje bondscoach en dat gebrek aan agressivit­eit is iets wat ik te dikwijls moet bovenhalen. En ze wéten het. We proberen elke training die intensitei­t te integreren. Al kan ik moeilijk vragen dat ze elkaar van het veld gaan schoppen. Op dat gebied heb ik een hele lieve groep, maar die liefdadigh­eid moet eruit op het veld.”

Janice Cayman, die vanop de rechtsacht­er een rijtje lager opereerde dan tegen Noord-Ierland, toonde de rest van de ploeg nochtans hoe het moest en ging meer dan eens wél stevig in duel. Behalve Feli Delacauw, die kilometers maalde op het middenveld, en Davina Philtjens - altijd een bijter volgde niemand van de ploeg echter haar voorbeeld. “We gaan een EK spelen, daar moet het vanaf de eerste minuut met 110 per uur zijn qua duelkracht en agressivit­eit. Zoals Oostenrijk het ons getoond heeft.”

Ook voetballen­d maakten de Flames meer dan eens de foute keuzes in hun passing en loopacties. Ze zochten, maar hadden het moeilijk om de oplossinge­n en de ruimtes te zien. Verder dan enkele tegenaanva­llen in de omschakeli­ng kwamen ze in de eerste helft dan ook niet.

Slordige Flames

Het waren de Oostenrijk­ers die de grootste kansen bij elkaar voetbalden, maar hun vizier stond niet op scherp. Eén keer dook Tine De Caigny wel op voor doelvrouw Zinsberger. Ze legde de bal netjes in doel, maar werd afgevlagd voor buitenspel. Justine Vanhaeverm­aet kreeg met een knappe ingeving Tessa Wullaert ook wel eens vrij voor doel, maar Elena Dhont liep in de weg, waardoor Wullaert haar controle wat miste. De kapitein had haar dagje niet, maar ook bij de rest van de ploeg was het allemaal net te slordig. Wat ook donderdag tegen Noord-Ierland al het geval was.

Na rust kwamen de Flames iets beter uit de kleedkamer. Wullaert probeerde Zinsberger verschille­nde keren kort na elkaar te verschalke­n, maar scoren lukte niet. Iets wat aan de overkant wel lukte. De Flames werden zoek gespeeld aan de cornervlag, waarna Plattner vanuit een schuine hoek de 0-1 tegen de netten knalde. Niet onverdiend. De opdoffer schudde de Flames echter niet wakker, een reactie kwam er niet meer.

Bondscoach Ives Serneels heeft nog werk voor de boeg als België IJsland wil verslaan in zijn openingswe­dstrijd op het EK.

BELGIË:

Evrard - Cayman, Kees, De Neve, Philtjens - Vanhaeverm­aet, Delacauw (79’ Eurlings), Biesmans (79’ Van Kerkhoven) Dhont (71’ Deloose), De Caigny (79’ Minnaert), Wullaert

65’ Plattner 0-1

DOELPUNT:

 ?? FOTO'S BELGA ?? Feli Delacauw in actie op het Lisp, waar weer duizenden supporters opdaagden.
FOTO'S BELGA Feli Delacauw in actie op het Lisp, waar weer duizenden supporters opdaagden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium