Gazet van Antwerpen Metropool Stad

3X3 BELGIAN LIONS Geweldig WK eindigt op anticlimax

Moeten na thriller genoegen nemen met frustreren­de vierde plaats

- HANS JACOBS PATRICK CEULEMANS

Een geweldig WK, maar met een anticlimax voor de 3X3 Lions. Fris, fruitig, onverwacht was de vierde plaats op de Olympische Spelen. Een jaar later zijn de 3X3 Lions een gevestigde waarde aan de wereldtop, maar komt de net-nietmedail­le veel harder aan. “De vierde plaats van de Spelen konden we nog plaatsen. Dit zal heel lang nazinderen.”

Dreunende beats. Zingende dj’s. Dolle supporters, van politici en andere BV’s – Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, had er het BK wielrennen in Middelkerk­e voor opgeofferd om even terug te keren naar zijn eerste liefde – over familie van spelers tot de man in de straat. Grote schermen in de stad, tv’s die opstaan in de cafés… Wat een sfeer op de Groenplaat­s, hartje Antwerpen, alsof er een match van de Rode Duivels plaatsvond.

Als dit WK 3X3 in Antwerpen iets heeft geleerd, dan dit: de x-factor van de urban versie van het klassieke basketbal is hoog. En de Belgische mannen zijn er verdraaid goed in. Nick Celis, Thibaut Vervoort, Bryan De Valck en Maxime Depuydt draaiden de om na het verlies in de halve finales tegen het sterkste land ter wereld, Servië (12–17). De kleine finale tegen Frankrijk, dat op slechts drie spelers kon rekenen, werd een thriller. Met een slechte afloop (17-18).

“Keifrustre­rend, een anticlimax, een unieke kans die we misschien

21-26 JUNI

nooit meer krijgen”, zegt Nick Celis. “Voor de sport was dit WK geweldig, voor de ploeg blijft dit lang nazinderen. Ik weet echt niet hoe we dit zullen plaatsen. Na de Spelen waren we leeg, hier hadden we gewoon moeten winnen. Heel pijnlijk. Een medaille is voor altijd, twee vierde plaatsen, dat wordt vergeten.”

Thibaut Vervoort: “Leuk, die week, maar we moeten echt uitzoeken waarom we het niet konden afmaken: was het stress, vermoeidhe­id?”

Toch is het niet al kommer en kwel. In Tokio was Team Belgium een van de acht olympische deelknop nemers. Inmiddels zijn ze een vaste waarde in het WorldTourc­ircuit, een gevaarlijk­e klant voor elke ploeg, nummer vier op de wereldrang­lijst. Symbolisch is de evolutie van shooter Vervoort. Hij werd na de Spelen voltijds 3x3prof, is een van de beste tweepunter­sspecialis­ten ter wereld. Door de WorldTour-ervaring is de hele ploeg nog meer bedreven in het typische 3X3-spelletje, werden nieuwe spelers ingepast.

Bezieler/coach/speler Nick Celis: “Er is nog een grote naam op komst volgend jaar, zodat we wat extra power hebben. Ik blijf zeker nog dit jaar.”

Financiële steun

Een belangrijk­e prijs van dit WK: met een plaats in de top acht van de wereld geniet het project ook volgend seizoen financiële steun van Sport Vlaanderen, net zoals het individuel­e profcontra­ct van Vervoort.

Wat dan nog het verschil maakt tussen Servië, nummer één op de wereldrang­lijst, en Team Belgium?

“Alleen nog de ervaring, wij spelen al jaren samen”, zegt Dejan Majstorovi­c, een van de beste 3X3-spelers ter wereld. “België is nu al heel moeilijk af te stoppen, agressief, goede organisati­e, een ongeloofli­jke shooter met Vervoort.”

Dat soort vleierij is wel leuk, maar daar koop je weinig mee als medailles wegglippen.

Vervoort: “We kunnen van elke ploeg ter wereld winnen, maar alleen als we ons organisato­risch aan ons wedstrijdp­lan houden. Dát is de kracht van onze ploeg. Als we, omdat we te vermoeid zijn, ons tactisch plan niet kunnen aanhouden, kunnen we die matchen niet winnen. Terwijl we wel voelden dat we dat soort matchen kunnen pakken en we niet het gevoel hebben dat we tekortkome­n, dat maakt het zo moeilijk om ons daaroverhe­en te zetten.”

“Keifrustre­rend, een anticlimax, een unieke kans die we misschien nooit meer krijgen. Na de Spelen waren we leeg, hier hadden we gewoon moeten winnen. Heel pijnlijk.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium