Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Beet wolf lam dood bij slagerij ’t Zwarthof?

Instituut voor Natuur en Bosonderzo­ek nam stalen

-

In een wei van Werner Aerts van hoeveslage­rij ’t Zwarthof uit Zoersel werd een doodgebete­n en deels aangevrete­n lam aangetroff­en. De poot van het dier lag twintig meter verderop. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek nam DNA-stalen.

Een wandelaar merkte het dode schaap zondag op en verwittigd­e de boer. “De man was voorbij de wei gewandeld en zag het dier in de verte liggen. Toen hij later het schaap nog altijd op dezelfde manier zag liggen, dacht hij dat er iets niet pluis was”, vertelt landbouwer Werner Aerts. De man vermoedt dat de aanval in de nacht van vrijdag op zaterdag is gebeurd.

Gracht

Het valt op dat Aerts, die in totaal zo’n 250 schapen heeft, al een heel goede omheining heeft geplaatst. “Klopt, deze weide is al afgezet met stroomdraa­d van een meter twintig hoog. Normaal vodoet die aan de voorwaarde­n van een wolvenwere­nde omheining. Maar aan de kant van de gracht is er geen omheining omdat de schapen daar toch niet over springen. In de buurt is het lam aangetroff­en. Het gaat om een brede en diepe gracht, maar voor een wolf is dat een koud kunstje.

Werner Aerts denkt eraan zijn schapen tijdelijk op te hokken. Hij heeft pas een nieuwe schapensta­l gezet. “Maar wie gaat het voer vergoeden dat ik dan moet geven, terwijl de schapen in deze tijd buiten op de wei zouden moeten grazen? De voederprij­zen zijn heel hoog op dit moment”, zegt Werner nog.

Alertheid

Als de DNA-stalen duidelijk genoeg zijn om een wolf als aanvaller te identifice­ren, krijgt de boer zijn schaap vergoed. Anders niet.

Volgens Jan Loos van Landschap vzw en Welkom Wolf is het nog niet zeker dat de wolf de dader is. Hij roept omwonenden wel op om extra alert te zijn en waarneming­en van (mogelijke) wolven door te geven via www.welkomwolf.be.

Aerts twijfelt minder. “Weinig honden die een poot afbijten. Bovendien is de aanvaller langs de kant van de gracht binnengedr­ongen. Ik ben benieuwd naar de analyseres­ultaten”, besluit Werner Aerts in een reactie aan uw krant.

 ?? FOTO KMA ?? Werner Aerts bij het aangevrete­n lam.
FOTO KMA Werner Aerts bij het aangevrete­n lam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium