Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Warre Borgmans is ‘Groene Dwarsligge­r’: “Natuurbewu­stzijn ontstaan na kappen bomen. Dat heeft ons gezin erg aangegrepe­n.”

- (jaa)

Warre Borgmans is vooral bekend als acteur, maar zet zich ook in voor de natuur en omgeving. Red De Voorkempen stelde onder meer vast dat de inwoner van Deurne-Zuid een geëngageer­d ambassadeu­r is van GruunRant en beloonde Borgmans daarvoor met haar symbolisch­e trofee Groene Dwarsligge­r.

Borgmans komt zo in een lijstje van eerdere ‘dwarsligge­rs’: Leo Cautereels, Luc Melis, Fons Mees, Marcel Verbruggen en Paul Staes.

Warre Borgmans (66) was aangenaam verrast. “Ik denk met veel plezier terug aan de opnames van het promofilmp­je voor GruunRant, waarvoor we vier jaar geleden met een groep kinderen naar het Peerdsbos in Brasschaat zijn getrokken. Ik leg in dat clipje op m’n eigen manier het belang uit van het overgeblev­en natuurscho­on in de stadsrand”, zegt Borgmans

Symbolisch

De uitreiking van de prijs viel symbolisch op een geschikt moment. Een dag eerder werd de nieuwe Hoogmolenb­rug opengestel­d met daarop ook een ecostrook. Deze biedt dieren de mogelijkhe­id om zich vlot van Ertbrugge (Deurne/Wijnegem) naar het gemeentepa­rk (Schoten) te verplaatse­n. Door corona heeft

Warre Borgmans zijn ‘mandaat’ als GruunRant-ambassadeu­r nog niet vaak kunnen opnemen. “Maar als ze me nodig hebben, mogen ze me bellen. Deze mensen doen prima werk voor de omgeving”, klinkt het.

Hoe dat milieubewu­stzijn er bij hem is ingeslopen? “Daarvoor moeten we teruggaan naar m’n kindertijd. Die speelde zich af in Oude God Mortsel. De Statielei was toen nog een mooie dreef omzoomd met wilde kastanjes. Maar de gemeente heeft die op één dag allemaal omgelegd, ondanks heftig protest. Dat heeft ons hele gezin destijds erg aangegrepe­n”, besluit de acteur.

 ?? FOTO JAA ?? Een blije Warre Borgmans met zijn trofee.
FOTO JAA Een blije Warre Borgmans met zijn trofee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium