Gazet van Antwerpen Metropool Stad

“Er was geen tijd om het raar te vinden”

- TOM VETS

De ultieme ‘switch’: Fien Germijns (27) is voortaan de gastvrouw van het gelijknami­ge spelletje op Eén. Vanavond is de aftrap op televisie, maar de opnames zijn intussen al ruim halfweg. “Mocht je een jaar geleden tegen mij hebben gezegd dat ik een tv-quiz zou presentere­n, dan had ik eens goed gelachen.”

Jaargang zeven van de quiz die ooit begon als opvolger van

start vanavond. Geen Adriaan Van den Hoof meer als host – dat verhaal is bekend – maar Fien voelt zich als een vis in het water in haar nieuwe rol.

“Dat het een leuke persoonlij­ke switch is, kan ik niet ontkennen. Ik amuseer me, al mis ik de radio premiejage­rs

De ontzettend hard. Dat beschouw ik als een goed teken. Het wil zeggen dat mijn werk voor de radio nog lang niet aanvoelt als een sleur”, aldus de ochtendste­m van Studio Brussel.

Voor Fien blijft radio prioriteit, maar een uitstap naar televisie slaat ze niet af. “Ik wist pas vrij kort voor de opnames dat ik de quiz zou presentere­n. Het was in de periode van

de quiz met Bart Cannaerts waarin ik elke aflevering opdook, dat ze me bijna beschaamd opbelden dat ze me nóg iets wilden vragen. Of ik eens wou langskomen voor een test als mogelijke

Puur hypothetis­ch wou ik dat wel doen. Maar ik had op voorhand gezegd er niet te veel

De Dag van Vandaag,

Switchpres­entatrice? van te verwachten. Ze wisten dat ik al moe was door die combinatie van de ochtendsho­w en die livequiz in de avond. Of het door de vermoeidhe­id kwam, weet ik niet, maar ik heb het wat op me laten afkomen. Ik was wat nerveus en vond het pas tegen het einde leuk. Maar toch wilden ze mij.”

Tijdelijk dipje

zich de BV-specials van

van afgelopen winter herinnert, weet dat Fien toen zelf nog kandidaat was. “Ik won geld voor het goede doel. Ik kon me geen betere voorbereid­ing wensen, want ik weet nu perfect hoe die kandidaten zich voelen.”

Voelt de tv-studio al als een natuurlijk­e habitat? “Dat is niet het

Wie

Switch woord dat ik erop zou plakken, maar ik zit er wel zo vaak dat ik vrees binnenkort huur te moeten betalen Laten we het er voorlopig op houden dat het een leuk plekje is om te vertoeven.”

“We nemen vijf aflevering­en op een dag op. We hebben al zes opnamedage­n achter de rug, en ik merk iedere keer dat ik breek bij de derde aflevering. Ik weet niet hoe het komt, maar telkens op dat moment begin ik krampen te krijgen en voel ik de vermoeidhe­id opduiken. Daarna gaat het weer beter. Dus als je me een dipje ziet krijgen, weet je dat het de derde opname van de dag was

Kreeg Fien op haar eerste draaidag het gevoel van een eerste schooldag? “Het eerste ogenblik (lacht). (lacht).” dat ik op dat plekje van de presentato­r stond, voelde gek aan. Maar er was geen tijd om het raar te vinden. Ik snap wel dat het voor de kijkers even wennen is. Ik zag de gemonteerd­e proefaflev­ering en in de eerste tien minuten vond ik zelf dat het niet klopte. Gewoon omdat er een andere presentato­r was. Maar die gedachte was na een kwartier weg.”

Nog niet zo lang geleden werd Fien gelanceerd als nieuwe ochtendste­m bij Studio Brussel, en nu maakt ze in sneltempo furore op het scherm. “Mocht je een jaar geleden hebben gezegd dat ik een tv-quiz ging presentere­n, dan had ik eens goed gelachen. Dit is zo snel gegaan. Televisie is anders dan radio, maar ik vertolk wel dezelfde rol. Ik babbel graag met mensen, en daarvoor is ook in

voldoende ruimte. Vroeger vond ik het confronter­end om mezelf te zien, maar alles went. Op den duur besef je dat het ook maar een job is. Dan is het makkelijke­r om naar jezelf te kijken.”

Switch

Eerste liefde

De opnames zijn bijna ingeblikt. “Ik kijk uit naar september om er weer voor een langere periode in te vliegen bij Studio Brussel. Radio maken blijft mijn eerste liefde. Momenteel moet ik ’s ochtends niet presentere­n. Nu ik als luisteraar mag afstemmen op Studio Brussel, besef ik weer hoe tof het is om dat te doen. De afgelopen periode was druk, en dat voel ik aan mijn lichaam. Maar de vakantie komt eraan, dat is een reden om het nog eventjes vol te houden. Ik ga enkele festivalle­tjes doen en genieten van een lang verlof tot half augustus.”

iSwitch,

Eén, ma-vr om 20.45u

 ?? FOTO VRT ?? Fien Germijns, van kandidate naar presentatr­ice van
“Ik kon me geen betere voorbereid­ing wensen, want ik weet nu perfect hoe die kandidaten zich voelen.”
Switch:
FOTO VRT Fien Germijns, van kandidate naar presentatr­ice van “Ik kon me geen betere voorbereid­ing wensen, want ik weet nu perfect hoe die kandidaten zich voelen.” Switch:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium