Gazet van Antwerpen Metropool Stad

“De ravage stopt twintig meter van mijn deur”

Wervelwind passeerde vlak bij kantoor van Koen

- (jvb)

Koen van Velthoven heeft een kantoor aan de rand van het gebied in Zierikzee waar de windhoos een ravage aanrichtte. Zijn pand bleef als bij wonder gespaard. “Maar amper twintig meter verder is alles verwoest.”

Koen van Velthoven is er uren na het drama nog niet goed van. “Het is allemaal zo snel gebeurd,

joh. Intussen is de zon gaan schijnen. Dat is heel onwerkelij­k, terwijl mensen hier puin staan te ruimen en schade meten.”

Koen van Velthoven en zijn collega Marcel Pijpstra baten samen de winkels Media Installati­es en Up2Date Administra­tie uit. Ze waren gezamenlij­k inkopen gaan doen in de lokale Albert Heijn, toen de windhoos op hen afkwam. “Eerst zagen we die windhoos en we dachten nog: dat zal wel loslopen. Het leek alsof boven de windhoos vogels rondvlogen. Maar naarmate die windhoos dichterbij kwam, zagen we dat het gewoon puin was dat boven de windhoos uit vloog.”

“We hoorden ook een steeds luider wordend geluid dat veel weg had van een helikopter die heel laag overvloog, of het geluid van een trein die rakelings passeert. Toen waren we wel gealarmeer­d, hoor. Zeker toen we ook nog een trampoline door de lucht zagen vliegen. ‘Dat gaat niet goed’, zeiden we tegen mekaar, en dan zijn we zo snel we konden naar kantoor gereden, ook al omdat de windhoos die richting uitging.”

“Alles is weg”

De windhoos trok intussen door Zierikzee, van het centrum richting buitenwijk­en. “Over een breedte van dertig meter richtte die een ravage aan. Daken, dakpannen, ramen, bomen, auto’s: alles is vernield”, aldus Koen.

Koen en Marcel bereikten hun kantoor nog voor de hulpdienst­en ter plaatse waren. “Twintig meter van ons kantoor verwijderd, dwars over de Calandweg waar wij ons kantoor houden, was de windhoos overgestok­en. Het is raar: hier is geen schade, twintig meter verderop zijn er mensen die niets meer hebben: hun dak, hun huis, hun auto: alles is weg.”

“Andere daken zijn zo ernstig beschadigd dat het er gaat lekken als het regent. Ik denk dat alle bouwondern­emingen van het eiland (Schouwen-Duiveland, red.) hier intussen aan het werk zijn. De schade is ook veel groter dan je op het eerste gezicht ziet. Wat wij eerst als vogels bestempeld­en, bleken brokstukke­n te zijn: dakpannen, schoorsten­en, dakkapelle­n, dat vloog allemaal in het rond. Dat zijn evenveel serieuze projectiel­en. We hebben gewoon mazzel dat wij niets hebben. We weten intussen dat er slachtoffe­rs zijn, er is sprake van drie doden. Hopelijk blijft het daarbij.”

Koen van Velthoven

Winkeluitb­ater

“Wij hebben mazzel. Twintig meter verder zijn er mensen die niets meer hebben.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium