Gazet van Antwerpen Metropool Stad

“Een testje voor je naar een festival trekt, kan nooit kwaad”

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Festivalga­ngers keerden niet alleen met een gelukzalig gevoel van Graspop terug, op sociale media getuigen nu verschille­nde mensen dat ze geloven dat ze daar corona opliepen. Met nog een druk festivalse­izoen voor de boeg roepen virologen op om – naast goed te dansen en te genieten – ook voorzichti­g te zijn.

“Lap… ik heb een souvenirtj­e meegebrach­t van Graspop. Covid-19 heeft me na ruim 27 maanden dan toch te pakken”, tweet een festivalga­nger. “Euh, wees voorzichti­g. Vier vrienden van mij zijn naar Graspop Metal Meeting gegaan, drie teruggekom­en met corona (de enige die het niet heeft, was er maar één dag). En ik heb het nu ook zitten”, klinkt het in een ander bericht.

Anderen posten dan weer screenshot­s van hun coronalert

app waaruit blijkt dat ze tientallen blootstell­ingen hadden op het festival dat zo’n tien dagen geleden plaatsvond.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) schrikt niet van de berichten. Om meerdere redenen niet. “Ik heb het van dichtbij gezien. Enkele medewerker­s van het Rega Instituut waar ik werk zijn met corona teruggekee­rd van hun festivalwe­ekend. Ze hebben op hun beurt enkele thuisblijv­ers besmet. We zitten dan ook met een subvariant van omikron die meer overdraagb­aar is dan de varianten die we tot nu kenden. Omdat het virus verder weg is geëvolueer­d van de stam waarmee we gevaccinee­rd zijn, maar ook omdat de antilicham­en in ons bloed langzaam weer afbouwen na een besmetting of vaccinatie.”

“Het virus doet op dit moment overal de ronde. En er is meer kans op een besmetting op een plek waar je voor lange tijd met veel mensen nauw contact hebt”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (KU Leuven/ UHasselt). “Dat soort natuurwett­en blijven altijd gelden.”

Context is anders

De experten pleiten er zeker niet voor om het festivalse­izoen te schrappen en ook niet om het fel terug te schroeven zoals vorige zomer. De context is nu anders, klinkt het. “Volgens de voorspelli­ngsmodelle­n komt er geen massale golf op ons af”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). “Het is wel jammer voor de mensen van de corona-afdelingen die dachten verlof te kunnen nemen na twee drukke jaren. Dat zal niet altijd mogelijk zijn, want er blijven in de ziekenhuiz­en wel degelijk nieuwe coronapati­ënten binnenkome­n.”

De subvariant van omikron waar we nu mee te maken hebben, is niet de grote ziektemake­r. Maar dat wil niet zeggen dat experten niet voor voorzichti­gheid pleiten.

Zwoele tenten

“Let vooral op met concerten binnen in een broeierige tent. Daar is de ventilatie niet altijd goed, wat natuurlijk de kans op besmetting vergroot in vergelijki­ng met een concert in openlucht”, zegt Van Ranst.

“Als je je niet goed voelt, kun je beter niet naar het festival gaan. Leuk is anders, maar je wil niet de superversp­reider zijn”, zegt Molenbergh­s. Hij geeft graag een belangrijk­e tip. “Een testje op voorhand kan nooit kwaad, achteraf evenmin.”

Marc Van Ranst

Viroloog

“Let vooral op met concerten in een broeierige tent. Daar is de ventilatie niet altijd goed, wat de kans op besmetting vergroot.”

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Dansen en genieten kan weer, maar toch nog met de nodige voorzichti­gheid.
FOTO GIL PLAQUET Dansen en genieten kan weer, maar toch nog met de nodige voorzichti­gheid.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium