Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Russen blijven burgers bestoken, terwijl NAVO en G7 stoere taal spreken

- (gjs)

OEKRAïNE Twee raketten op een winkelcent­rum met duizend mensen, minstens elf doden en tientallen gewonden en vrees voor veel meer slachtoffe­rs. Amper hadden de NAVO en de G7-leiders stoere taal gesproken en met hun spierballe­n gerold, of in Krementsjo­ek vielen twee Russische raketten. Alsof het Poetin allemaal niet kan deren.“

“Een openlijke en cynische terreurdaa­d tegen de burgerbevo­lking. Een oorlogsmis­daad.” Dmitro Loenin, gouverneur van de regio Poltava Oblast, stak zijn walging niet onder stoelen of banken. Buitenland­minister Dmitro Koeleba evenmin: “Rusland is een schande voor de mensheid.” En president Volodymyr Zelensky ten slotte: “Voor beschaving en menselijkh­eid moet je niet in Rusland zijn.”

Het waren dan ook gruwelijke taferelen in Krementsjo­ek, een industriël­e stad in het zuidoosten van Oekraïne. Daar vielen twee Russische raketten op een winkelcent­rum waar op dat moment duizend mensen aanwezig waren. Zij belandden plots in de hel: overal vlammen en rook, vallende plafonds en instortend­e muren, zo was te zien op sociale media. “We kunnen ons niet eens voorstelle­n hoeveel mensen we hier nog gaan vinden onder het puin”, zei het hoofd van de veiligheid­sdiensten, die massaal ter plaatse waren gekomen.

De voorlopige balans was zwaar: elf doden en vijftig gewonden, van wie er negen slecht aan toe waren. Maar wie de beelden zag, twijfelt er niet aan dat de balans nog zal oplopen.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium