Gazet van Antwerpen Metropool Stad

“Mijn heup is helemaal kapot”

37-jarige Kempenaar zet noodgedwon­gen punt achter carrière:

- ANNELIES FREDERICKX (sks)

Kevin Oris stopt met voetballen. De inmiddels 37-jarige Gelenaar maakte goals voor Antwerp, voetbalde in Zuid-Korea, China en Japan en hielp het voorbije seizoen Wezel Sport nog aan de titel in eerste provincial­e, maar nu hangt de Kempenaar zijn schoenen echt wel aan de haak. Een noodgedwon­gen beslissing na een negatieve medische diagnose. “Niet het afscheid waarvan ik droomde, maar ik kan wel terugblikk­en op een heel mooie carrière.”

Voor de buitenwere­ld was het allicht een verrassing, maar Oris voelde de bui al hangen. De voormalige spits van de Great Old was al enige tijd op de sukkel met zijn heup. “Vorig jaar bleek uit onderzoeke­n dat mijn heup nagenoeg helemaal versleten is”, vertelt hij. “Ik verbeet de pijn en bleef toch voetballen. Natuurlijk wist ik wel dat het geen maanden of jaren meer zou duren. Door minder te trainen, was mijn gewicht vorig seizoen flink toegenomen en daarom was ik de voorbije weken alvast beginnen te lopen. Ik verloor 9,5 kilo en heb de laatste tien jaar nooit zo scherp gestaan.”

Kwam de diagnose dan niet als een donderslag bij heldere hemel?

“Nee, eigenlijk niet. Tijdens het lopen speelde mijn heup mij geen parten, maar na de training had ik altijd pijn. Daarom

Kevin Oris: ging ik vorige week opnieuw op controle en toen bleek dat de situatie een stuk erger was geworden. Mijn heup is helemaal kapot. Vorig jaar was er op de medische beelden nog een lichte schemering van kraakbeen te zien, maar nu was alles weg en was het dus bot op bot. Ik moet een volledig nieuwe heup krijgen aan de rechterkan­t. Die operatie zal in oktober of november plaatsvind­en. Mijn behandelen­de arts verzekerde me dat ik nog zou kunnen sporten, maar ik nam veiligheid­shalve toch het besluit om te stoppen met voetballen.”

Ben je mentaal klaar om afscheid te nemen van het voetbal?

“Natuurlijk deed het pijn om die beslissing te moeten nemen, maar mijn verstand zegt dat het goed is geweest. Ik word in december 38 jaar. Dat is een mooie leeftijd om te stoppen. Dit is natuurlijk niet het afscheid waarvan ik droomde, maar ik heb er vrede mee. Ik kan terugblikk­en op een heel mooie carrière. Ik heb veel meegemaakt in het voetbal en ik zal ongetwijfe­ld nog veel beleven in de sport. Ik weet nog niet precies wat ik ga doen, maar ik zal er niet volledig uitstappen. Daarvoor heb ik te veel ambitie. Dankzij mijn lange carrière heb ik veel ervaring. Het zou zonde zijn om daar niets mee te doen.”

Geen afscheid zonder een terugblik. Wat is jouw mooiste moment?

“Ik heb heel veel mooie momenten beleefd. Er eentje uitpikken, dat kan ik niet. Dan zou ik al die andere momenten oneer aandoen. Wat mij wel het meest is bijgebleve­n, is mijn laatste seizoen in Meerhout. We werden in 2004 kampioen, vlak voor ik naar eerste klasse vertrok. Het was mijn eerste titel. Ik was toen amper 18 of 19 jaar. Fenomenale groep hadden we toen. Bij Wezel Sport maakte ik vorig seizoen iets gelijkaard­igs mee, maar die titel beleefde ik veel minder intens dan toen.”

Griffin Yow heeft met succes zijn fysieke en medische testen afgerond. De 19-jarige Amerikaans­e sluit vandaag aan op training. Formeel is de transfer nog niet helemaal afgerond, al staat niets een overgang nog in de weg. Clubs en speler bereikten een akkoord, alleen moeten er administra­tief nog een aantal details afgerond worden. Sekou Camara en Wally Fofana testen bij het Turkse Bandirmasp­or. Zij hebben uitzicht op een uitleenbeu­rt. winger

“Ik moet een nieuwe heup krijgen aan de rechterkan­t. Sporten mag nog van de dokter, maar ik nam toch maar het besluit om te stoppen met voetballen.”

Kevin Oris

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium