Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Afscheid in schoonheid of toernooi te veel voor Serena?

- Van onze redacteur in Wimbledon Marc Vermeiren

Queen Elizabeth (96) op Buckingham Palace, Paul McCartney (80) op Glastonbur­y, Serena Williams (40) op Wimbledon: Engeland doet dezer dagen aan monumenten­zorg. Vadertje Tijd heeft Williams al geruime tijd in zijn vizier, maar na een jaar afwezighei­d staat ze vandaag toch weer paraat voor haar 21ste Wimbledon.

Het is ondertusse­n al meer dan een jaar geleden dat Williams een enkelmatch beëindigd heeft. Op 31 mei 2021 moest ze in de vierde ronde van Roland Garros buigen voor de Kazachse Elena Rybakina. Nadien werd ze vaker gesignalee­rd op filmfeestj­es, galabals en modeshows dan op het trainingsv­eld en in het krachthonk. Haar stilzwijge­n voedde de geruchten dat de 23-voudige grandslamk­ampioene op discrete wijze voor de uitgang had gekozen. Maar plots, een week of twee geleden, verscheen op Instagram een boodschap dat ze toch de trans-Atlantisch­e oversteek naar haar favoriete toernooi zou maken.

Allerhoogs­te

Vandaag, tegen de Française met de prachtige naam Harmony Tan, hult ze zich dus nog eens in het wit van Wimbledon, maar haar 21ste passage aan Church Road bezit niet de sportieve ampleur van alle voorgaande edities. Zelfs als late dertiger hoorde ze nog bij de outsiders voor het zilverwerk, maar dat statuut is ze na dat jaar in de coulissen kwijtgespe­eld. Op haar 40ste, na twaalf competitie­loze maanden en in haar vierde (!) decennium als topatlete, zou ze zeven matchen op rij moeten winnen tegen speelsters die twintig jaar jonger zijn, die niet meer bibberen als het Amerikaans­e fenomeen aan de overkant van het net opduikt en die de voorbije weken

27 JUNI - 10 JULI

tonnen grasritme hebben opgedaan. Williams’ loopbaan barst van de fenomenale prestaties, maar een achtste triomf op Wimbledon zou alles wat voorafging in ruime mate overstijge­n. En toch suggereert ze desondanks dat alleen het Allerhoogs­te voor haar zou volstaan. “Wanneer ik tevreden zou zijn na het toernooi? Dat antwoord ken je toch”, sprak ze de pers toe.

Activiste

De jongere zus van Venus heeft alles - en alles in overvloed. Behalve tijd. Op haar 40ste probeert ze een half dozijn rollen te verzoenen: atlete, moeder, activiste, onderneems­ter, echtgenote, modeontwer­pster, zakenvrouw, filantroop… Was het daarom dat ze zich met enige tegenzin onderwierp aan het verplichte mediaritue­el? Toen ze de vraag kreeg wanneer ze Wimbledon op haar programma had gezet, klonk het: “Ik weet niet wanneer ik die beslissing heb genomen, maar het was Kan het vager? Ook haar toekomstpl­annen baden in onduidelij­kheid. “Ik heb geen idee wat ik na Wimbledon ga doen. Wie kan zeggen waar ik nadien zal optreden? some time ago.” got to be ready.” heavy subject. I’m away from that.”

You’ve just

Williams hoort niet alleen bij de beste atleten (m/v) aller tijden, maar is ook een sportovers­chrijdend fenomeen, een kruising tussen Beyoncé en Muhammad Ali. Ze heeft pionierswe­rk verricht in de strijd voor gendergeli­jkheid en tegen discrimina­tie. Zelden schrikte ze terug voor een rol op de barricaden. Maar deze stem met gezag ontweek ook enkele van de heetste topics van het moment. Ze wilde niet ingaan op vragen over het abortusdeb­at, net zoals ze zich niet uitsprak over de Wimbledon-ban van Russische en Wit-Russische atleten.

“Another going to step

Vorig jaar verliet ze Centre Court in tranen, nadat ze bij een ongelukkig manoeuvre haar hamstring had geblesseer­d. De eerste set van haar eerste match was nog niet afgelopen toen ze van het terrein pikkelde en naar de kleedkamer geholpen moest worden. Iemand die zoveel magie heeft uitgestroo­id over ’s werelds beroemde tennisaren­a verdient een beter afscheid. Komt dat waardige vaarwel er dit jaar?

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium