Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zes jaar effectief voor dansleraar die aan de lopende band leerlingen misbruikte

-

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft de bekende choreograa­f en dansleraar Kris De J. veroordeel­d tot een effectieve gevangenis­straf van zes jaar wegens aanranding en verkrachti­ng van minderjari­ge leerlingen van 11 tot 17 jaar.

Kris De J., een vijftiger uit Dendermond­e, genoot lange tijd een goede reputatie in het danswereld­je. Hij werkte onder meer Disneyland Parijs, waar hij meerdere dansshows creëerde. Een aantal van zijn leerlingen schopte het tot dansers van internatio­nale sterren als Justin Bieber. Maar uit het dossier van de rechtbank komt hij naar voor als een manipulato­r die zijn machtsposi­tie gebruikte om zijn eigen seksuele fantasieën te realiseren. Hij zette minderjari­ge meisjes onder druk om seks met hem te hebben. In ruil spiegelde hij hen belangrijk­e rollen in zijn choreograf­ieën voor. Als hij zijn zin had gekregen, liet hij zijn slachtoffe­rs vallen als een baksteen.

Minstens acht slachtoffe­rs

Volgens de rechtbank kon Kris De J. zo lang zijn gang gaan omdat hij zeer regelmatig van dansschool wisselde. Als er klachten over hem binnenkwam­en, vertrok hij naar een nieuwe school. Hij organiseer­de ook buitenland­se stavoor ges, waardoor hij de kans kreeg om jonge danseresse­n langzaam voor zich te winnen. “Hij bouwde eerst een band op met minderjari­gen”, aldus de rechtbank. “Dan liet hij langzaam merken dat hij gevoelens had voor de meisjes. Uiteindeli­jk nodigde hij hen uit op zijn kamer, waar hij hen eerst kuste. Daarna probeerde hij hen te overtuigen om orale of vaginale seks met hem te hebben.”

In een periode van twintig jaar

 ?? FOTO RR ?? Dansleraar Kris De
J.
FOTO RR Dansleraar Kris De J.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium