Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo droog dat de Po zijn geheimen prijsgeeft

- NUNZIA PETRALIA

Italië lijdt onder extreme droogte na maanden zonder zware regenval en de stijgende temperatur­en van de laatste weken. Het is de ergste droogtecri­sis sinds 1952. Het waterpeil van de langste rivier van Italië, de Po, is nog nooit zo laag geweest. Verschille­nde regio’s in het land hebben al maatregele­n genomen om water te besparen.

De Italiaanse amateurfot­ograaf Alessio Bonin kon zijn ogen niet geloven toen hij in maart foto’s ging maken in een natuurrese­rvaat in Gualtieri. Dat is een stadje aan de oevers van de langste rivier van Italië, de Po. Hij kon daar een beeld vastleggen van een blootligge­nde vrachtboot van meer dan vijftig meter die tijdens de Tweede Wereldoorl­og gezonken was. “De afgelopen jaren kon je de boeg van de boot zien, dus we wisten dat hij er was. Maar om het vaartuig bloot te zien liggen in maart, nog in de winter dus, was erg shockerend”, zei Bonin.

“Ik heb nog nooit zo’n droogte gezien in deze tijd van het jaar. Onze grootste zorg was vroeger dat de rivier overstroom­de. Nu maken we ons zorgen over dat ze gaat verdwijnen.” Italië kreunt onder de grootste droogte in zeventig jaar. En die breidt zich snel uit over het hele land. Dat zorgt ervoor dat verschille­nde rivieren en waterreser­voirs aan het opdrogen zijn. De voorspelde hogere temperatur­en zullen die situatie alleen maar verergeren.

Waterpeil nog nooit zo laag

“Een combinatie van de ergste droogte van de laatste jaren en temperatur­en die eind juni de veertig graden aantikten, zorgen voor een dramatisch­e situatie voor het milieu en de economie in Italië”, liet het Italiaanse irrigatieo­rgaan vorige week optekenen. De Po, die door de belangrijk­ste noordelijk­e regio’s stroomt en goed is voor zo’n derde van de landbouwpr­oductie van het land, heeft nog nooit zo’n laag waterpeil gehad. Het hoofd van de Italiaanse civiele beschermin­g kondigde eergistere­n aan dat de rivier tot 80% minder water bevat dan normaal. Ook de rivieren de Tiber, de Aniene en de Arno zitten dicht bij een laagtereco­rd.

En dat heeft gevolgen voor zo goed als alles: van de productie van groenten en fruit, tot stroomstor­ingen, drinkwater­tekorten, scheepvaar­t- en visserijpr­oblemen. De droogte is het gevolg van temperatur­en die hoger liggen dan normaal, weinig neerslag en veel minder sneeuw tijdens de winter, vooral in de zuidelijke Alpen. Dat heeft op zijn beurt bijgedrage­n tot een lager smeltwater van de sneeuw dat in de Po stroomt. Zo is er tot de helft minder neerslag dan de laatste jaren en zelfs tot driekwart minder sneeuwval.

Noodtoesta­nd gevraagd

De situatie is zodanig acuut dat leiders van verschille­nde regio’s al weken vragen om de noodtoesta­nd af te kondigen. In enkele regio’s is dat ondertusse­n gebeurd. Onder andere in Lazio, rond Rome, zijn al beperkinge­n opgelegd. Er is een verbod op het gebruik van waterslang­en en het vullen van zwembaden. Ook Lombardije, de regio rond Milaan, heeft maatregele­n afgekondig­d. De stad Milaan kondigde zelfs aan dat het de openbare fonteinen en kraantjes gaat uitschakel­en.

In sommige steden in het noorden is de situatie zo erg dat er overdag aan waterrants­oenering moet worden gedaan. Daarnaast gelden er ook al nachtelijk­e beperkinge­n op het watergebru­ik, en veel steden zijn afhankelij­k van de aanvoer van water per vrachtwage­n. In een gemeente bij Bologna is de situatie zelfs zo extreem dat kappers het haar van hun klanten niet meer langdurig mogen wassen.

 ?? FOTO AP ?? Bijtanken in Milaan, voordat de kraantjes worden uitgeschak­eld.
FOTO AP Bijtanken in Milaan, voordat de kraantjes worden uitgeschak­eld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium