Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen lanceert petitie tegen plannen Moorkenspl­ein

-

Groen Borgerhout is een petitie gestart tegen de plannen voor de verdere ontwikkeli­ng van het Moorkenspl­ein. De partij vraagt dat er een nieuw onderzoek wordt gevoerd naar andere oplossinge­n voor de huisvestin­g van de bibliothee­k en de kinderopva­ng.

Na jaren van radiostilt­e pikt het stadsbestu­ur de draad weer op voor de ontwikkeli­ng van het Moorkenspl­ein. Het gaat om het stuk ter hoogte van het politiegeb­ouw en het ruime binnengebi­ed tussen de Maréestraa­t, de Langstraat, de Bakkerstra­at en een stukje Mellaertss­traat.

Recent werd bepaald dat het Moorkenspa­rk, een park van 8.000 m² zoals uitgeteken­d onder het vorige stadsbestu­ur, er niet komt. Wel komt er een groene zone van 2.000 m² en een nieuwbouw waarin een bibliothee­k, extra kinderopva­ng en het Huis van het Kind onderdak krijgen.

Die plannen stuiten heel wat buurtbewon­ers tegen de borst. Zij hoopten al die tijd dat het park er toch zou komen. Ook Groen Borgerhout spreekt zich uit tegen de plannen. “Het grote verlies aan potentieel open groene ruimte baart ons zorgen”, aldus districtsr­aadslid Anneleen Lauwers (Groen) maandagavo­nd tijdens de districtsr­aad. “Oud-Borgerhout is een van de dichtstbev­olkte delen van Antwerpen. Het klopt dat we nood hebben aan kinderopva­ng en een eigen bibliothee­k.

Maar wie goed rondkijkt, vindt ook andere geschikte panden.” Niet van deze tijd

De partij vraagt daarom dat AG Vespa, de vastgoedpo­ot van de stad, een nieuw onderzoek start naar andere oplossinge­n voor de huisvestin­g van de drie stedelijke diensten. “In de raadscommi­ssie dit najaar zullen we aan AG Vespa een overzicht vragen van alle leegstaand­e panden in een straal van vijfhonder­d meter rondom het Moorkenspl­ein”, zegt districtsb­urgemeeste­r Marij Preneel (Groen).

De partij is ook een petitie gestart tegen de plannen. “En in een brief aan het college zullen we duidelijk maken dat we niet blij zijn”, aldus Preneel. “Het is verbazingw­ekkend hoe hier gewerkt wordt. Waar in 2010 nog een heel traject met de buurt werd doorlopen, gebeurt nu alles

Dit is een werkwijze uit de jaren 80, dit is niet meer van deze tijd.”

Bovendien is er in de buurt maar weinig animo voor de plannen die op tafel liggen, zegt Preneel. “Wij vragen dan ook dat we opnieuw rond de tafel kunnen zitten, dat er opnieuw wordt nagedacht over de invulling van deze site. Zowel de buurtbewon­ers als het districtsc­ollege moeten inspraak krijgen in projecten die een weerslag hebben op de leefkwalit­eit. Deze unieke kans op open ruimte in Oud-Borgerhout mogen we niet verprutsen.” top down.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium