Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BOOM Schrijnwer­kerij wordt toeristisc­h infopunt

- (bar)

De gerestaure­erde schrijnwer­kerij op de Emabb-site op Noeveren gaat vanaf september fungeren als toeristisc­he uitvalsbas­is voor de Rupelstree­k.

De ontwikkeli­ng van het nieuwe infopunt is een initiatief van Stichting Kempens Landschap in samenwerki­ng met het lokaal bestuur en vzw Emabb. Met een geschieden­is die bijna tweehonder­d jaar teruggaat, vormt de authentiek­e schrijnwer­kerij een unieke locatie. In het gebouw bewerkten de schrijnwer­kers vroeger het hout dat nodig was voor het werkmateri­aal en de gebouwen.

“De meeste van deze zogenaamde vakwerkcon­structies in de streek werden in de loop der tijden afgebroken”, vertelt Jan De Haes, gedeputeer­de en covoorzitt­er van Stichting Kempens Landschap. “Het feit dat deze bewaard is gebleven en teruggaat tot minstens 1830 maakt dit gebouw uniek”, verduideli­jkt hij.

“We zijn dan ook blij dat we met de herbestemm­ing als toeristisc­h infopunt, dit beschermde gebouw een tweede leven kunnen geven. Het is een perfect uithangbor­d voor het rijke verleden van deze streek.”

Het onbemande infopunt is vrij te bezoeken en vooral bedoeld om bezoekers te verleiden om verder op verkenning te gaan. Ze kunnen zich bijvoorbee­ld via een ‘snuisterwa­nd’ een beeld vormen van het leven in de steenbakke­rij of aan de hand van geluiden een werkbank leren kennen. Op een touchscree­n zijn alle bezienswaa­rdigheden van de streek te raadplegen.

De heropening staat gepland op zondag 11 september.

 ?? FOTO R. HERREMANS ?? De schrijnwer­kerij.
FOTO R. HERREMANS De schrijnwer­kerij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium