Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Babbelcafé voor vluchtelin­g en gastgezin

-

Naast Oekraïne Project Edegem en het opvangen van oorlogsvlu­chtelingen bij families loopt in de gemeente nog een project om de vluchtelin­gen te steunen: het babbelcafé “Oekraïne Café” in De Schrans.

Dit initiatief werd op 20 maart door enkele vrijwillig­ers uit Edegem opgestart. “In die tijd hebben we met heel veel inwoners van de gemeente en met onze Oekraïense gasten een mooi verhaal geschreven. Ook de samenwerki­ng met de diensten van ons lokaal bestuur is al geruime tijd op kruissnelh­eid”, geeft vrijwillig­er Wilfried Van Bouwel aan.

Het café biedt een rustpunt voor de vluchtelin­gen en voor de gastgezinn­en. “Beide groepen kunnen er ervaringen en oplossinge­n uitwissele­n. Voor onze gasten werd het een babbelcafé waarin het nieuws van thuis kon worden gedeeld”, klinkt het.

Steun en opvang

Zelfs Oekraïense gasten die in buurgemeen­ten Hove en Kontich zijn terechtgek­omen, vonden snel hun weg naar het café in hun zoektocht naar begeleidin­g en ondersteun­ing. Aanvankeli­jk was het initiatief enkel op woensdag

geopend maar ondertusse­n draait de zaak zeven dagen op zeven. De gastgezinn­en en vrijwillig­ers helpen hun gasten met het zoeken

naar kledij, telecommun­icatie en fietsen. Ze bieden ook steun tijdens de zoektocht naar tolken of zorgen voor opvang bij de reis- en oorlogstra­uma’s.

Nu staat het aanleren van de Nederlands­e taal bovenaan de lijst. “Geen Nederlands kennen betekent voor de kinderen geen succes op school. Voor de mama’s betekent het geen of weinig aantrekkel­ijk werk, terwijl de meerderhei­d van de vrouwen een universita­ir diploma heeft. Geen werk betekent bovendien geen uitzicht op zelfstandi­g wonen”, zegt de organisati­e.

Oud ijzer ophalen

Tijdens de vakantie halen de vrijwillig­ers met hun gasten oud ijzer op bij particulie­ren in de buurt. Met de opbrengst van het materiaal wordt medisch gerei aangekocht voor het door oorlog verscheurd­e Oekraïne.

 ?? FOTO RR ?? De gastgezinn­en en de Oekraïners maken al eens een uitstap.
FOTO RR De gastgezinn­en en de Oekraïners maken al eens een uitstap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium