Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrouw kondigt moord aan en steekt dan 64-jarige Robert neer

Lichaam van 64-jarige Robert met steekwonde­n gevonden in Herseltse bossen, vrouwelijk­e verdachte opgepakt

- HANS OTTEN BRITT PEETERS DIRK COOSEMANS

De 64-jarige Robert De Tremerie, een man afkomstig uit het Gentse, werd maandagavo­nd door de 46-jarige Caroline D. vermoord met messteken in zijn stacaravan in de bossen van Herselt. De vrouw was eerder op de avond naar een buurman van de stacaravan geweest. Aan hem vertelde ze dat ze Robert zou “kapotmaken”. Niet veel later voegde ze de daad bij het woord. Caroline D. liep nooit eerder een veroordeli­ng op, maar ze is wel gekend bij politie en gerecht. Ze kampt met psychische problemen en werd recent nog gecolloque­erd.

De 64-jarige Robert De Tremerie, een man afkomstig uit het Gentse, werd maandagavo­nd door de 46-jarige Caroline D. vermoord met messteken in zijn stacaravan in de bossen van Herselt. De vrouw had eerder aan een buur al verteld dat ze hem zou “kapotmaken”. D. werd recent nog in een inrichting geplaatst door het gerecht.

De 64-jarige Robert De Tremerie woonde sinds begin dit jaar in de stacaravan in Dooiewerf, een zandweg in het bosrijke recreatieg­ebied Langedonke­n in Herselt. Hij woonde voorheen in Dinant, maar is afkomstig uit het Gentse. De man, een hondenfokk­er gepassione­erd door chihuahua’s, zou naar Herselt verhuisd zijn omdat hij er mensen had leren kennen en er plaats had om aan auto’s te sleutelen. Maandagavo­nd trof de ziekenwage­n in de omheinde tuin rond de stacaravan het levenloze lichaam van de Robert aan, gekleed in T-shirt en korte broek. Een 46-jarige vrouw, Caroline D., werd aangetroff­en vlak bij de stacaravan, en werd opgepakt.

Caroline D., afkomstig uit het Antwerpse, zou sinds kort bij De Tremerie wonen. Ook zij had affiniteit met chihuahua’s. Ze klopte maandagavo­nd bij een buur aan die zowat honderd meter verder in het bos woont.

“Ik had haar nog maar één keer gezien, maar nooit met haar gesproken”, vertelt de man, die anoniem wenst te blijven. “Gisteravon­d (maandag, red.) kwam ze ineens haar hele verhaal tegen mij doen. Ik had wel de indruk dat ze instabiel of onder de invloed van drugs was, want ze kwam nogal verward over. Ze klaagde over de man, dat hij een onaangenam­e mens was om met samen te leven. Zo zou ze van hem een auto hebben gekocht, maar zou hij geweigerd hebben haar de sleutels te geven.”

Geschreeuw

“Ik heb de man zelf nooit gezien, al woont hij hier al een halfjaar. De vrouw zei tegen mij, letterlijk: ‘Ik ga hem kapotmaken.’ Ik geloofde natuurlijk niet dat ze dat meende. Achteraf snapte ik dat ze iets met me wilde afspreken toen ze zei dat ik de politie moest contactere­n wanneer ze ‘bellen’ riep. Op dat moment begreep ik niet wat ze daarmee bedoelde. Ze is toen naar de caravan teruggegaa­n. Van wat nadien gebeurde, heb ik niets gezien. Maar ik heb wel alles gehoord. Er klonk vooral veel geschreeuw. Plots hoorde ik haar roepen: ‘Bellen, bellen!’ Toen ik ging kijken, kwam ze buiten gelopen en riep ze nog eens hetzelfde. Daarop heb ik de hulpdienst­en verwittigd. Ik had nooit gedacht dat ze haar uitspraak ook echt zou uitvoeren.” Caroline D. is nooit veroordeel­d geweest, maar ze is wel gekend bij politie en gerecht. Ze kampt met psychische problemen en werd recent nog in een inrichting geplaatst door het gerecht. “Caroline heeft altijd een kort lontje gehad, maar ze heeft dan ook veel meegemaakt in haar jeugd. Al spreekt dat deze feiten niet goed”, vertelt een ex-klasgenote van Sint-Norbertus in Antwerpen. Caroline volgde er kinderverz­orging. “Ik weet dat ze later ook als bewakingsa­gent in Wijnegem Shopping Center heeft gewerkt. Ze heeft overal in het Antwerpse gewoond.”

“Onwerkelij­k”

Gladys Blomme is al dertig jaar een beste vriendin van Robert. “Robert had een groot hart. Hij beschermde mij, vrolijkte me op, en steunde me altijd”, zegt ze. “Hij gaf mij in 1999 Cheyenne, mijn eerste chihuahua en de ‘moeder’ van mijn gerenommee­rde fokkerij. Robert was ook een voorbeeldi­ge nonkel voor mijn enige zoon, en een hondenlief­hebber die altijd aanwezig om dieren in nood te helpen.”

Maar Robert was ook een eenzame man volgens Gladys, “Hij hield ervan zich te omringen met goede vrienden, maar helaas waren zijn vrienden niet altijd betrouwbaa­r. Bovendien droomde hij van een stabiele relatie. Hij gaf Caroline onderdak en vertelde me dat zij zijn vriendin was, maar ik betwijfeld­e of haar gevoelens wederzijds waren. Ze gebruikte duidelijk drugs.”

“Ik heb hem gezegd dat het op een dag slecht zou aflopen en dat hij moet stoppen met mensen om te gaan die hem als slaaf behandelen. Hij vierde onlangs zijn verjaardag, hij was amper 64 jaar oud. Het is zo onwerkelij­k, het lijkt wel een slechte film.”

Caroline D. wordt woensdag voorgeleid bij de onderzoeks­rechter, die zal beslissen over haar verdere aanhouding. Een buurtbewoo­nster schakelde PZ Zuiderkemp­en in zodat er voor opvang voor de vele hondjes kan gezorgd worden.

“Moeilijke situatie”

De straat Dooiewerf, achterin de Langdonken, is recreatied­omein en dus is het niet toegestaan om er permanent te wonen. “Een moeilijke situatie, want wij hebben niet altijd zicht op wie er in de chalets en stacaravan­s verblijft”, reageert burgemeest­er Peter Keymeulen (N-VA). “Al is het zeker niet zo dat de politie vaker moet uitrukken naar de Langdonken. Het is alleszins zeer droevig dat er zich op ons grondgebie­d zo’n drama heeft afgespeeld.”

Gladys Blomme

Beste vriendin van Robert

“Hij gaf Caroline onderdak en vertelde me dat zij zijn vriendin was, maar ik betwijfeld­e of haar gevoelens wederzijds waren. Ze gebruikte duidelijk drugs.”

 ?? FOTO HANS OTTEN ?? Het slachtoffe­r huurde sinds begin dit jaar een stacaravan op de Dooiewerf, een zandweg in de Herseltse bossen. Daar is hij maandag dood in de tuin aangetroff­en.
FOTO HANS OTTEN Het slachtoffe­r huurde sinds begin dit jaar een stacaravan op de Dooiewerf, een zandweg in de Herseltse bossen. Daar is hij maandag dood in de tuin aangetroff­en.
 ?? FOTO GLADYS BLOMME ?? Slachtoffe­r Robert De Tremerie en zijn goede vriendin Gladys Blomme.
FOTO GLADYS BLOMME Slachtoffe­r Robert De Tremerie en zijn goede vriendin Gladys Blomme.
 ?? FOTO RR ?? De verdachte, Caroline D.
FOTO RR De verdachte, Caroline D.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium