Gazet van Antwerpen Stad en Rand

er zijn nog coronarege­ls

-

Maatregele­n tegen de verspreidi­ng van het coronaviru­s zijn er nog nauwelijks. Maar voor wie positief test, gelden wel nog strenge voorwaarde­n. Wij zetten ze nog eens op een rijtje.

1

Wat als ik besmet ben met het coronaviru­s?

Je blijft dan minstens zeven dagen in thuisisola­tie en eventueel langer als de symptomen aanhouden. Wie na een week klachtenvr­ij is, moet nog drie dagen waakzaam zijn. Dat kan door een mondmasker te dragen en contacten te beperken. Thuisisola­tie en de drie dagen nadien betekenen dat reizen en festivals bezoeken onmogelijk worden.

2

Krijg ik tickets terugbetaa­ld?

Experten adviseren festivalga­ngers om een zelftest af te nemen voor ze de weide opgaan. Maar wie positief test hoeft niet te rekenen op een compensati­e. De organisati­e van Rock Werchter wijst op de mogelijkhe­id van doorverkoo­p van tickets. Occasionee­l kan en mag dat. Volgens consumente­norganisat­ie Test Aankoop heeft wie besmet raakt vooral “brute pech”. Alleen wie vouchers uit 2020 gebruikte, toen uitgereikt bij geannuleer­de evenemente­n, heeft een waterkans. “Daar is afgesproke­n dat terugbetal­ing mogelijk is in uitzonderl­ijke gevallen. Dan moet je argumenter­en dat een positieve PCR-test zo’n uitzonderl­ijk geval is”, zegt woordvoerd­er Simon November. Garantie op succes is er niet.

3

Wat als een vriend of familielid ziek is?

Dan probeer je contact met die persoon zo goed mogelijk te beperken. Quarantain­eregels voor hoogrisico­contacten zijn er niet meer. Zo lang je zelf niet positief test, gelden er geen beperkende maatregele­n. Een week lang contacten beperken, wordt wel geadviseer­d.

4

Kan ik nog een boosterpri­k krijgen?

Ja. Het Agentschap Zorg en Gezondheid adviseert aan wie nog geen derde prik heeft gehaald om dat alsnog te doen alvorens op vakantie te vertrekken. Een kwart van de gevaccinee­rden heeft dat nog niet gedaan.

Voor 80-plussers en personen met een verlaagde immuniteit loopt de campagne voor de vierde prik. Risicopati­ënten die die tweede booster nog niet haalden, ontvingen een herinnerin­gsbrief. Door de stijgende coronacijf­ers neemt het risico op een mogelijk ernstige infectie toe.

Ook een eerste prik is nog steeds mogelijk. Daarvoor moet je contact opnemen met het vaccinatie­centrum.(agg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium