Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De nieuwe wereldorde

- Kris Vanmarseni­lle brieven@gva.be

DOpiniëren­d hoofdredac­teur e NAVO-top in Madrid is er een voor de geschieden­isboeken. Daar zijn alle experts het over eens. Niet alleen omdat er twee nieuwe leden kunnen toetreden en er extra middelen worden ingezet, maar vooral omdat de wereld in een nieuwe plooi wordt gelegd.

“China en Rusland hebben een strategisc­h partnersch­ap en versterken elkaar in hun poging om de internatio­nale orde te ondergrave­n. Hun waarden en belangen gaan in tegen die van de NAVO-landen”, zo staat in het strategisc­h concept van de top. Waar Poetin in de tekst van de vorige grote NAVO-top nog “een partner” werd genoemd, wordt hij nu “een bedreiging”. Van China wordt gezegd dat het met “zijn cyberopera­ties, opruiende retoriek en desinforma­tie” de veiligheid van de NAVO bedreigt. Er is nu officieel, in tekst vastgelegd, een oorlog tussen het Westen en het Oosten. En beide partijen zijn machtiger dan ooit. De NAVO wordt uitgebreid tot tegen de Russische grens, de alliantie van Rusland en China wordt bestempeld als een vijand. De eensgezind­heid onder de NAVO-leden is groot, maar er is toch wat kunst- en vliegwerk aan te pas gekomen om de twee nieuwe leden Zweden en Finland aan boord te krijgen. De Turkse premier Erdogan is in ieder geval versterkt uit de onderhande­lingen gekomen en hoewel de beloftes van Finland en Zweden niet allemaal even concreet zijn, lijkt het erop dat de Koerden weer de pineut zijn. Erdogan kan het akkoord in eigen land verkopen als NAVO-steun voor zijn strijd tegen de Koerden en tegen Gülen en zo zijn macht versterken. Je kunt niet koken zonder potten te breken, denken ze bij de NAVO. Ook aan de vraag van de Baltische staten naar permanente basissen op hun grondgebie­d wordt niet voldaan, al komt er wel een nieuw hoofdkwart­ier in Polen. Maar het eindresult­aat telt: een sterke, eensgezind­e organisati­e.

Die eensgezind­heid is er ook over de oorlog in Oekraïne: die moet worden gewonnen. Het Oekraïense leger kan rekenen op alle steun en op wapens van de NAVO. En die zullen nodig zijn om het leger van Poetin te stoppen. Het is nu afwachten hoe Rusland en China reageren, maar hoe dan ook is die deling van de wereld in twee helften die zich uitstrekke­n van het Verre Westen tot het Verre Oosten angstaanja­gend. Het is enigszins geruststel­lend dat de NAVO zo eensgezind is, maar hoe sterk Rusland en China en hun satelliets­taten in Afrika en elders in Azië zijn, valt moeilijk te schatten. Elk conflict kan nu grote gevolgen hebben.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium