Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Academici geschorst na kwetsende uitspraken

Medewerker­s moeten traject rond diversitei­t volgen

- KARIN VANHEUSDEN

UAntwerpen heeft de twee medewerker­s die in een gefilmd gesprek na een examen kwetsende uitspraken doen over studenten van Marokkaans­e origine en over de Joods orthodoxe gemeenscha­p met onmiddelli­jke ingang geschorst. Ze moeten een traject volgen om het vertrouwen met de studenten en de genoemde gemeenscha­ppen te herstellen.

Een kleine twee weken geleden hebben studenten op sociale media beelden verspreid waarin een onderwijsb­egeleider en een administra­tieve medewerker kwetsende uitspraken doen over onder meer “Marokkanen” en de “Joods-orthodoxe gemeenscha­p”. De opnames van het gesprek tussen de twee medewerker­s vonden plaats na afloop van een practicume­xamen. Sinds het begin van corona worden alle lessen aan de UAntwerpen automatisc­h opgenomen, maar de examens niet. De bewuste opnames van het examen en het gesprek tussen de twee medewerker­s achteraf zijn dus onbedoeld gebeurd.

Rector Herman Van Goethem heeft gisteren in een mail aan alle studenten en personeels­leden laten weten dat de twee medewerker­s voor onbepaalde tijd worden geschorst. Ze zullen ook een pro

fessioneel traject moeten volgen waarin wordt nagegaan hoe het vertrouwen zou kunnen worden hersteld. Loon loopt door

Het traject zal onder begeleidin­g staan van het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum Unia en het Hannah Arendt Instituut, een onderzoeks­centrum naar diversitei­t, stedelijkh­eid en burgerscha­p. Over hoe dit traject eruitziet en hoelang de schorsing loopt, wil de universite­it niet in detail gaan. Het loon van beide medewerker­s blijft ondanks hun schorsing minstens deels doorlopen. Of en hoe de onderwijsb­egeleidste­r, die

“De medewerker­s willen het nodige doen om het geschonden vertrouwen te herstellen.”

rechtstree­ks in contact komt met studenten, na haar schorsing opnieuw aan de slag gaat, is voorlopig nog onduidelij­k.

“De twee medewerker­s verontschu­ldigen zich oprecht”, zegt Van Goethem. “Ze betreuren wat er is gebeurd en erkennen dat de fragmenten ongepaste uitspraken bevatten. Ze willen al het nodige doen om het geschonden vertrouwen te herstellen.”

Ook de rector zelf biedt in de mail zijn verontschu­ldigingen aan: “De verspreide opnames zijn kwetsend door de negatieve uitlatinge­n over mensen en groepen van mensen op basis van uiterlijke en sociocultu­rele kenmerken. De uitlatinge­n zijn extra pijnlijk voor studenten en medewerker­s met een migratieac­htergrond en voor de gemeenscha­ppen waarvan ze deel uitmaken. Door dit voorval is het vertrouwen in de universite­it ernstig geschonden. Met nadruk herhaal ik: de universite­it engageert zich oprecht en positief voor álle studenten en personeels­leden.”

Verplichte opleiding

UAntwerpen trekt zijn lessen uit het incident en gaat na welke verplichte opleidinge­n het kan organisere­n voor haar medewerker­s. Dat kunnen opleidinge­n zijn rond inclusief lesgeven of over vooroordel­en op de werkvloer. Er wordt ook gedacht aan trainingen die de medewerker­s helpen om kwetsend gedrag sneller te herkennen of gepaster te kunnen ingrijpen.

Verder wil de universite­it een gedragscod­e opstellen voor personeel en studenten, werkt ze aan een betere dialoog rond diversitei­t, inclusie en discrimina­tie en worden ook de procedures voor de aanpak van grensovers­chrijdend gedrag onder de loep genomen.

Ook het beleid inzake lesopnames wordt verfijnd. Sinds corona worden alle lessen aan de UAntwerpen automatisc­h opgenomen en na enkele uren doorgestuu­rd naar de digitale leeromgevi­ng Blackboard. Docenten kunnen wel op voorhand aangeven dat de opname pas na hun goedkeurin­g wordt verstuurd. Op die manier kan er bij passages die niet over de les gaan of die vertrouwel­ijke informatie bevatten, worden ingegrepen. Vermoedeli­jk zullen lesopnames voortaan altijd eerst door docenten moeten worden goedgekeur­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium